Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Σαλάτα θαλασσινών

Σαλάτα θαλασσινών

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News.

Υλικά για 4 άτομα

  • 200γρ. καλαμάρια ολόκληρα
  • 200γρ. γαρίδες ολόκληρες
  • 200γρ. χταπόδι
  • 200γρ. μύδια μισό κέλυφος
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ μάτσο μαϊντανό
  • 10 τοματίνια
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία
Ψήνουμε το καλαμάρι στο φούρνο στους 220οC για 25 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Την ίδια διαδικασία ακλουθούμε και με το χταπόδι στους ίδιους βαθμούς για 45 λεπτά.  Ξεφλουδίζουμε την γαρίδα ωμή και καθαρίζουμε από την ράχη της , το έντερο. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Σωτάρουμε την γαρίδα σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο , αφού την έχουμε αλατοπιπερώσει.  Παράλληλα βράζουμε τα μύδια για 4 λεπτά σε βραστό νερό.

Εκτέλεση
Κόβουμε το χταπόδι και το καλαμάρι που έχουμε ήδη ψήσει σε κύβους των 2 εκατοστών. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα και σβήνουμε με το λεμόνι και το ξύδι.  Στο τέλος προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται μαζί με τον μαϊντανό και την ρίγανη. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε την σαλάτα κρύα ή ζεστή.