Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Χοιρινός λαιμός με πουρέ πατάτας και σάλτσα λιαστής τομάτας

Χοιρινός λαιμός με πουρέ πατάτας και σάλτσα λιαστής τομάτας

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 45'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 5 πατάτες μέτριες καθαρισμένες
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 20 ml ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • 80 ml κρασί, λευκό ξηρό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 40 γρ. τομάτα λιαστή
  • 10 ml ξύδι balsamico
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και ενώ είναι ζεστές προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το τυρί, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα ώσπου να λιώσουν οι πατάτες και να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τις μπριζόλες σε δυνατή φωτιά να θωρακιστούν και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά ώσπου να ψηθούν και από τις δυο πλευρές. Λίγο πριν είναι έτοιμες οι μπριζόλες, βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την λιαστή τομάτα. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτοντας και το ξύδι, και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε τα 100ml ζωμό λαχανικών. Μόλις πάρουν μια βράση, τα αλέθουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε.