Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τάρτα με καραμέλα βουτύρου, αλμυρά φιστίκια και σοκολάτα (τύπου “snickers”)

Τάρτα με καραμέλα βουτύρου, αλμυρά φιστίκια και σοκολάτα (τύπου “snickers”)

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef και καθηγητής Αρτοζαχαροπλαστικής Τέχνης
Χρόνος Προετοιμασίας: 120'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News
 
Υλικά για τη ζύμη

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. σκόνη κακάο
  • 300 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής κοσκινισμένο
  • 1 βανίλια

 
Υλικά για καραμέλα βουτύρου

  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 60 γρ. αλμυρά καθαρισμένα φιστίκια

 
Υλικά για την γκανάζ-επικάλυψη

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι

 
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το φτερό και ζυμώνουμε έως ότου πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη και τοποθετούμε τη ζύμη σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα. Βάζουμε μία μεμβράνη πάνω από την ζύμη και ρίχνουμε φασόλια για βάρος για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο η τάρτα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
 
Για την καραμέλα:
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μαζί με την καστανή ζάχαρη έως ότου λιώσει καλά η ζάχαρη και αρχίσει να καραμελώνει ελαφρώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει και να πάρει ένα ωραίο χρώμα καραμέλας. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αλμυρά φιστίκια.
 
Για την επικάλυψη:
Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά πάνω σε «μπεν-μαρί» έως ότου λιώσουν και ομογενοποιηθούν.
 
Στήσιμο της τάρτας:
Μόλις κρυώσει καλά η τάρτα ρίχνουμε μέσα στην τάρτα την καραμέλα βουτύρου (αφού κρυώσει ελαφρώς) και στρώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει για 1 ώρα.
Τέλος, βγάζουμε την τάρτα με την καραμέλα από το ψυγείο και αδειάζουμε από πάνω την γκανάζ σοκολάτας. Βάζουμε ξανά για 1 ώρα στο ψυγείο και μετά σερβίρουμε.