Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πασχαλινό αφράτο Τσουρέκι

Πασχαλινό αφράτο Τσουρέκι

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef και καθηγητής Αρτοζαχαροπλαστικής Τέχνης στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρόνος Προετοιμασίας: 120'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News

Υλικά
Α μίγμα(προζύμι)

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό (τσουρεκιού) κοσκινισμένο
  • 500 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Β μίγμα (σε κατσαρόλα)

  • 230 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 πορτοκάλι χυμό & ξύσμα
  • 1 πρέζα σκόνη μαστίχα Χίου
  • 40 γρ. σκόνη μαχλέπι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 6 αυγά

Γ μίγμα(στο τέλος)

  • 1300 με 1500 γρ. αλεύρι δυνατό τσουρεκιού κοσκινισμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα το Α μίγμα στο ζυμωτήριο σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει ένας χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει μέσα στο ζυμωτήριο. Όσο φουσκώνει το προζύμι μας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το Β μίγμα με την εξής σειρά.  Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη με όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Μετά ρίχνουμε και τα αυγά και ομογενοποιούμε. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το Β μίγμα μέσα στο Α μίγμα και βάζουμε το ζυμωτήριο σε χαμηλή ταχύτητα να ξεκινήσει το ζύμωμα. (Προσοχή μην κάψουν τα υλικά στην κατσαρόλα, ίσα ίσα να χλιαρύνουν).

Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο ζυμωτήριο και το Γ μίγμα.  Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και γίνει μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σταματάμε το ζυμωτήριο και σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό περιβάλλον για 40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια και αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την κόβουμε σε τεμάχια των 350 γρ. έκαστος και πλάθουμε σε μπάλες. Σκεπάζουμε πάλι με μια μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.

Μετά πλάθουμε τις μπάλες σε μικρά φυτίλια στην αρχή (περίπου 20 εκατοστά) και στη συνέχεια αφού ξεκουραστούν για 10 λεπτά πλάθουμε σε φυτίλια περίπου 1 μέτρο. 2 φυτίλια βγάζουν ένα τσουρέκι.

Πλάθουμε ανά 2 φυτίλια σε σχήμα σταυρού και κάνουμε τα τσουρέκια μας. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Αλείφουμε τα τσουρέκια με 2 αυγά χτυπημένα σε μισό λίτρο νερό (αυγό και νερό για μην μαυρίσουν γρήγορα τα τσουρέκια μας).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!