Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Η άσπρη, η μαύρη και η φράουλα η «βασίλισσα της Άνοιξης»

Η άσπρη, η μαύρη και η φράουλα η «βασίλισσα της Άνοιξης»

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη
Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα πάνω κάτω να έρθουν στον κόσμο, δυο βασίλισσες δεν θα χάσουν ποτέ τους τίτλους τους. Η άσπρη και η μαύρη που βασιλεύουν στο σκάκι! Έτσι και η φράουλα, αναμφισβήτητα είναι η βασίλισσα της Άνοιξης χαρίζοντας μας πολλές συνταγές με μεγάλη άνεση!

Υλικά για το επιδόρπιο μας

  • 250 γρ φρέσκο γάλα
  • 1 κεσέ γιαούρτι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 10 γρ ζελατίνη

 
Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε λίγο κρύο νερό για δέκα λεπτά. Ζεσταίνουμε το  γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε μία μία τις ζελατίνες (σταγγισμένες από το νερό) ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ώστε να είμαστε σίγουρες ότι δεν θα κολλήσει το μίγμα. Αποσύρουμε από τη θερμοκρασία αμέσως μόλις βράσει. Προσθέτουμε τη βανίλια κ περιμένουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να κρυώσει.

Όταν έχει κρυώσει πια το μίγμα μας, προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά.

Το βάζουμε σε μεγάλη φόρμα ή μικρές φορμίτσες και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Αν βιαζόμαστε το βάζουμε αποκλειστικά σε φορμίτσες ή ποτηράκια που μας αρέσουν (π.χ. κολωνάτα) αφήνοντας περιθώριο ώστε να προσθέσουμε τις φράουλες και τα τοποθετούμε για την πρώτη ώρα στην κατάψυξη!
 
Για μια γρήγορη σάλτσα φράουλας

  • 250 γρ φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα ή φέτες. Τις πολύ πολύ μικρές, αφήστε τις ολόκληρες.
  • 3 κουταλιές νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Δυο σταγόνες λεμόνι

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τις φράουλες με το νερό. Ρίχνουμε απο πάνω τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη θεροκρασία στο μισό. Αφήνουμε σιγά σιγά τις φράουλες να βγάλουν το χυμό τους και να ψηθούν με τη ζάχαρη. Αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί και ανακατεύουμε απαλά έως να μην υπάρχουν άλλα υγρά απο τις φράουλες και να δημιουργείται ένα ελαφρύ σιρόπι. Ρίχνουμε τις σταγόνες λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε τη σάλτσα όπως είναι ή αφού κρυώσει την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Εγώ προσωπικά κόβω τις φράουλες στα τέσσερα για να είναι μεγαλύτερη η αίσθηση του φρούτου στο στόμα.
 
Καλή επιτυχία!