Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Χταπόδι με σάλτσα λιαστής ντομάτας και φάβα σαντορινιά αρωματισμένη με lemongrass από τον Λευτέρη Λαζάρου

Χταπόδι με σάλτσα λιαστής ντομάτας και φάβα σαντορινιά αρωματισμένη με lemongrass από τον Λευτέρη Λαζάρου

Rodos Food News
Χρόνος Προετοιμασίας: 90'
Βαθμός Δυσκολίας: 4

Ευχαριστούμε τον Chef  Λευτέρη Λαζάρου για τη συνταγή που παραχώρησε στην Rodos Food News.gr

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 χταπόδι 1.5 κιλό περίπου (μόνο πλοκάμια)
  • 80γρ. λιαστή ντομάτα
  • 250γρ. φάβα σαντορινιά
  • 500ml ζωμός λαχανικών
  • 4-5 φύλλα lemongrass
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 50ml ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 80ml λευκό βαλσάμικο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 20ml ξύδι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού με τη δάφνη, το μπαχάρι, το ξύδι και λίγο νερό για 45 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το περνάμε βάζουμε σε δυνατό grill για να του δώσουμε χρώμα και να τελειώσουμε το ψήσιμο του.

Σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών , το lemongrass και την φάβα και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε στο μπλέντερ η στο θερμομίξ  ώσπου να γίνει κρέμα.

Σε ένα άλλο μπλέντερ βάζουμε την λιαστή ντομάτα, το βαλσάμικο και το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μια ομοιογενές ντρέσινγκ.  

Σε ένα πιάτο στρώνουμε τη φάβα, τοποθετούμε επάνω το χταπόδι και περιχύνουμε με το ντρεσινγκ λιαστής ντομάτας.