Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Βλίτα σοτέ με γλυκόξινες γαρίδες από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Βλίτα σοτέ με γλυκόξινες γαρίδες από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Συνταγή: Γιάννης Μπαξεβάνης, Φωτογραφία: Σταύρος Κωστάκης
Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Ευχαριστούμε τον Chef για τη συνταγή που παραχώρησε στην RodosFoodNews.

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γραμμάρια βλίτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 24 γαρίδες Νο 1 ή επιλογής μας
  • 2 φύλλα δάφνη
  • μπαχάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη γλυκόξινη βινεγκρέτ:

  • 2 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλιές χαρουπόμελο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 80 ml ξίδι
  • 3 κουταλιές σουσάμι
  • αλάτι

Εκτέλεση
Για τα βλίτα σοτέ: σ’ ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζω ένα κρεμμύδι μέτριο και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο. Ρίχνω μέσα τα βλίτα για 2-3 λεπτά να μαραθούν. Βγάζω από τη φωτιά και αλατοπιπερώνω.

Για τη γλυκόξινη βινεγκρέτ: τοποθετώ μέσα σ’ ένα μπολ με παγάκια,  ένα άλλο μικρότερο και μεταλλικό. Βάζω μέσα 2 κουταλιές μέλι, 2 κουταλιές χαρουπόμελο, 1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι και αρχίζω να χτυπάω με αυγοδάρτη. Προσθέτω λίγο - λίγο το σπορέλαιο και ανακατεύω ακατάπαυστα. Πού και πού διακόπτω για να προσθέσω και λίγο ξίδι.

Βράζω τις γαρίδες ολόκληρες σε λίγο νερό, με 2 φύλλα δάφνης και λίγους κόκκους μπαχάρι. Αφού βράσουν, καθαρίζω τα κελύφη και όσο ακόμα είναι ζεστές τις ρίχνω στο μπολ με τη γλυκόξινη βινεγκρέτ και τις πασπαλίζω με καψαλισμένο σουσάμι.

Συνοδεύω τα τσιγαριστά χόρτα με τις γλυκόξινες γαρίδες, γεύσεις σε πλήρη αρμονία.