Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef και καθηγητής Αρτοζαχαροπλαστικής Τέχνης στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρόνος Προετοιμασίας: 120'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News

Υλικά για τη ζύμη

  • 1250γρ. Αλεύρι δυνατό
  • 30γρ. Αλάτι
  • 650γρ. Νερό
  • 130γρ. Φυτικό μαγειρικό λίπος(φυτίνη)

Υλικά για την κρέμα

  • 1250γρ. Γάλα
  • 350γρ. Ζάχαρη
  • 350γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1  πρέζα βανίλια
  • 2  αυγά (προαιρετικά)

 
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουμε τη ζάχαρη με το γάλα στους 100 βαθμούς.
Στη συνέχεια ραίνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά. Όταν το μίγμα αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε το σιμιγδάλι κ τη βανίλια  και ανακατεύουμε καλά μεριά να πήξει η κρέμα μας. Πριν την χρησιμοποιήσουμε αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Εκτέλεση για φύλλο μπουγάτσας
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο εκτός από το βούτυρο που το χρησιμοποιούμε από πάνω, με το γάντζο στην 1 ταχύτητά για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει το ζυμάρι μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη μας για 20 λεπτά.
Κόβουμε σε τεμάχια των 300-400 γραμμαρίων και πλάθουμε σε στρόγγυλα μπαλάκια όσο πιο στρογγυλά και λεία γίνεται.
Βουτυρώνουμε το κάθε μπαλάκι μας από πάνω και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Αφού ξεκουραστούν πατάμε κάθε μπαλάκι με την παλάμη μας σε σχήμα πιάτου και αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά.
Ανοίγουμε στη συνέχεια με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο και κρατάμε με τις άκρες των δαχτύλων μας και πετάμε στον αέρα έτσι ώστε να γίνει ένα σεντόνι.
Το πέταγμα πρέπει να γίνεται κάθε φορά από άλλη πλευρά  για να ανοίξει ομοιόμορφα.
Τεντώνουμε καλά το φύλλο πάνω στον πάγκο και βουτυρώνουμε καλά.
Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση κατά μήκος και κόβουμε τη ζύμη σε 2,3  τεμάχια .
Τοποθετούμε τη γέμιση ΔΙΑΓΩΝΙΑ σε σχέση με το φύλλο μαζί με λίγο βούτυρο και ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΦΑΚΕΛΟΥ.
Τοποθετούμε τη μπουγάτσα σε μια λαμαρίνα προσέχοντας η ραφή να είναι από κάτω και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 35 λεπτά και στα μισά του χρόνου γυρνάμε την μπουγάτσα ανάποδα για να ψηθεί καλά.
Σερβίρουμε ζεστή με σκόνη κανέλα και ζάχαρη άχνη...

Tips
Αν θέλετε μέσα στην κρέμα μπορείτε να βάλετε αφού βράσει πραλίνα-μερεντα και να ανακατέψετε καλά, έτσι θα έχετε μια μπουγάτσα μερέντας!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!