Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Αφράτη καρυδόπιτα με λιωμένη πραλίνα

Αφράτη καρυδόπιτα με λιωμένη πραλίνα

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef και καθηγητής Αρτοζαχαροπλαστικής Τέχνης στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μία συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της, η Rodos Food News.

Υλικά

  • 5 Αυγά
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 200 ml σπορέλαιο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml  φρέσκο γάλα
  • 20γρ. μπέικιν
  • 1,5 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλα
  • 400γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής κοσκινισμένο
  • 1  βανίλια
  • 500γρ. καθαρισμένα ψιλοκομμένα καρύδια

και για την επικάλυψη

  • 400γρ. λιωμένη πραλίνα σε μπαίν μαρί

Υλικά για το σιρόπι

  • 700 ml νερό
  • 700γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση
Βράζουμε πρώτα το σιρόπι για να είναι έτοιμο και κρύο. Βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε πάρα πολύ καλά με το σύρμα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μία αφράτη κρέμα.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε ταχύτητα στο μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο, την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Αφού ομογενοποιηθούν όλα αυτά τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο ''χέρι'' με μία σπάτουλα μαρίζ απαλά, απαλά όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλεύρι, μπέικιν, καρύδια και κανέλα σκόνη.

Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα μακρόστενο βαθύ ταψί, το οποίο έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 35-40 λεπτά.(Δοκιμάζουμε αν είναι ψημένη βάζοντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή ένα μαχαιράκι κι αν βγει στεγνό είναι έτοιμη)

Αφού ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε σε τεμάχια της αρεσκείας μας και σιροπιάζουμε προσεχτικά με όλο το σιρόπι.

Τέλος, μόλις κρυώσει πολύ καλά η καρυδόπιτα μας, επικαλύπτουμε με την λιωμένη πραλίνα όλη την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια σερβίρουμε.