Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Σκηνικό:Μπαρ. Πότε;Εχθές-σήμερα-αύριο. Γιατί;Εξέλιξη-δημιουργία-πάθος

Σκηνικό:Μπαρ. Πότε;Εχθές-σήμερα-αύριο. Γιατί;Εξέλιξη-δημιουργία-πάθος

Κείμενο: Σταύρος Βασιλειάδης - Bartender (stavros_pro.bartender@yahoo.gr)

Αν ταξιδέψουμε λίγες δεκαετίες πίσω, θα διαπιστώσουμε ότι στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού κυριαρχούσε το Scotch Whisky (on the rocks ή  με soda) , το Vermouth (με συχνές αναφορές από τον ελληνικό κινηματογράφο),το κονιάκ, η σαμπάνια (το κλασικό γιορτινό ποτό) και φυσικά τα λικέρς (ηδύποτα) με χαρακτηριστική τη φράση “θα πιείτε ένα λικεράκι?”

Λίγο αργότερα με δειλά βήματα, αρχίζουν να ξεπροβάλουν τα πρώτα cocktails όπως η Margarita,το  Kamikazi, το B52,to Rusty Nail, το Screwdriver …… και λέω με δειλά βήματα γιατί η Ελλάδα έχει παράδοση στο κρασί, στο τσίπουρο, το ούζο, προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με τα ήθη και έθιμα μας! Αρχίζουν να γίνονται διάσημα με πολύ κόπο λίγων και καλών bartenders, κυρίως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε κάποια μπαρ της Αθήνας. Κάποια είναι ακόμα ενεργά και πραγματικά αισθάνεσαι δέος όταν τα επισκεφτείς και οι bartenders σε ταξιδεύουν στο χρόνο με τις ατελείωτες ιστορίες-εμπειρίες που σου διηγούνται πίσω από ένα κομμάτι «ξύλο»  κοινός μπάρα.
Πιο πρόσφατα νέα cocktails καταφθάνουν στη χώρα μας, όπως το Mojito, το Cosmopolitan, το Caipirinha.
Περισσότερο λόγω μάρκετινγκ, τηλεόρασης και γενικότερα διαφήμισης. Ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου αρχίζει να καταναλώνει αυτά τα διάσημα κλασικά cocktails, δυστυχώς όμως όχι σωστά εκτελεσμένα!!!
Η έλλειψη εκπαίδευσης, γνώσης, κουλτούρας είναι ορατή και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το 1990 η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ) με την ίδρυση της. Ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο την αναβάθμιση του bartending, τη συνεχή εκπαίδευση και εξάπλωση της κουλτούρας του cocktail!
Ας μην ξεχνάμε ότι επίσημα η ιστορία του cocktail ξεκίνησε το 1806,που αλλού?...Αμερική!
Τα τελευταία 6 χρόνια οι εξελίξεις στον κόσμο των bars και των cocktails έχουν χτυπήσει  κόκκινο! Λες και έγινε έκρηξη ηφαιστείου και η λαβα έχει εξαπλωθεί παντού. Και στην Ελλάδα!
Πρωταθλήματα cocktail, σεμινάρια, νέα προϊόντα, νέες τεχνικές, νέο αίμα στη δουλειά που με πολύ πάθος, αγάπη και δημιουργικότητα ανέβασαν και ανεβάζουν το πήχη ψηλά μην έχοντας τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους συναδέλφους!

Τι είναι επιτέλους αυτά τα cocktail???
Το cocktail είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτελείται από ποιοτικά αλκοολούχα ποτά, φρέσκιες πρώτες ύλες όπως (φρούτα-λαχανικά-βότανα), αγάπη και πολύ πάθος!!!  Ένας κάλος bartender σου προσφέρει κομμάτι της ψυχής του κάθε φορά που δημιουργεί ένα cocktail! Αυτό με τη σειρά του μας κάνει να βιώσουμε μια γευστική εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και εκπλήξεις. Δεν είναι απλά ένα ποτό. Είναι κάτι παραπάνω!!! Και ας σταματήσουμε πλέον να λέμε τη φράση ‘Καλοκαιρινά δροσιστικά cocktails,’ φτάνει! Είναι ευχάριστα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μυστικό είναι να ανακαλύψετε τον bartender ή την barlady που έχει αγάπη και γνώσεις σε αυτό που λέγεται « τέχνη του cocktail» και πιστέψτε με ότι δεν θα σας απογοητεύσει!!!

support  nice bars
drink responsible
and don’t forget!
the bartender is your best friend!!!