Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Χοιρινό με πουρέ γλυκοπατάτας & σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο απο τον Chef Γιάννη Λουκάκο

Χοιρινό με πουρέ γλυκοπατάτας & σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο απο τον Chef Γιάννη Λουκάκο

Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος
Χρόνος Προετοιμασίας: 50'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μία νόστιμη  συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Cretan Food News

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
 Για το χοιρινό και το τελείωμα του πιάτου

  • 1,2 κιλά χοιρινό κόντρα, κομμένο σε χοντρές μπριζόλες
  • 800 γρ. άλμη
  • ελαιόλαδο για τη σχάρα
  • 600 γρ. πουρέ γλυκοπατάτας

Για τη σάλτσα μπαλσάμικο

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 130 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 180 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 20 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 40 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 40 γρ. σιρόπι μπαλσάμικο
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χοιρινό και το τελείωμα του πιάτου
Μαρινάρουμε τις μπριζόλες στην άλμη για 24 ώρες, διατηρώντας στο ψυγείο. Αποσύρουμε από την άλμη και στεγνώνουμε. Λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη σχάρα. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία και μετά σε χαμηλότερη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι. Και στις δύο περιπτώσεις, και αν οι μπριζόλες είναι χοντρές, μπορούμε να τελειώσουμε το μαγείρεμά τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Συνοδεύουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και τη σάλτσα βαλσάμικο.
 
Για τη σάλτσα μπαλσάμικο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει απαλό χρυσοκαφετί χρώμα και να μυρίσει έντονα. Προσθέτουμε το ξίδι (προσοχή, θα αφρίσει) και στη συνέχεια τον ζωμό και τις σταφίδες. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι και το σιρόπι μπαλσάμικο. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα βότανα.