Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Αστακός και χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι από τον chef Σωτήρη Ευαγγέλου

Αστακός και χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι από τον chef Σωτήρη Ευαγγέλου

Cretan Food News
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Ευχαριστούμε τον Chef για τη συνταγή που παραχώρησε στην CretanFoodNews

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 πλοκάμια χταποδιού
  • 1 αστακό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 1 καρότο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 20 γρ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 80 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα

 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Βράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού για μισή ώρα με ένα δαφνόφυλλο, λίγο κρεμμύδι, το μισό καρότο και το μισό σέλινο χοντροκομμένα, λίγους κόκκους πιπεριού και λίγο κρασί. Σε άλλη κατσαρόλα ζεματάμε τον αστακό για 2-3 λεπτά με επίσης ένα δαφνόφυλλο,  λίγο από το κρεμμύδι, το υπόλοιπο σέλερι, το υπόλοιπο καρότο και τους κόκκους. Τον κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο λίγο κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με 50 ml λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα λίγο από τους ζωμούς του χταποδιού και του αστακού και ανακατεύουμε συνεχώς. Κατόπιν προσθέτουμε τον αστακό και το χταπόδι, βάζουμε λίγο ακόμη ζωμό και τοποθετούμε την κατσαρόλα στον φούρνο για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.
Σερβίρουμε ζεστό τοποθετώντας στο πιάτο κριθαράκι και από ένα κομμάτι αστακού και πλοκάμι χταποδιού. Από πάνω βάζουμε νιφάδες γραβιέρας.