Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Αρνίσιος Ζωμός

Αρνίσιος Ζωμός

Συνταγή: Cretan Food News
Χρόνος Προετοιμασίας: 150'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Μία συνταγή που προτείνει στους επισκέπτες της, η Cretan Food News.gr

Υλικά (για 1 λίτρο) 

  • 1,5 κιλά λαιμό, στήθος ή καλής ποιότητας μπούτι αρνιού, χωρίς πέτσα και λίπος, τεμαχισμένο
  • 150γρ καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 100γρ κρεμμύδια , χονδροκομμένα
  • 250ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 τομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και χονδροκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μπουκέ γκαρνί, που θα περιλαμβάνει και 2 κλαδάκια εστραγκόν και 1 κοτσάνι σέλερυ
  • 6 κόκκους άσπρου πιπεριού, θρυμματισμένους

 
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 C0. Βάλτε τα κομμάτια του αρνιού σε ταψί  και αφήστε τα στο φούρνο να πάρουν  χρώμα  γυρνώντας τα κάθε λίγο με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν το αρνάκι πάρει  χρώμα, προσθέστε τα καρότα και τα κρεμμύδια, ανακατέψτε τα και μαγειρέψτε τα για άλλα 5 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το περιεχόμενο του ταψιού σε μια βαθιά κατσαρόλα. Αδειάστε το λίπος από το ταψί , ντεγκλασάρετε το  με το λευκό κρασί και συμπυκνώστε το στο μισό. Αδειάστε το το συμπυκνωμένο κρασί σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 2,5 λίτρα κρύο νερό και αφήστε το να πάρει βράση σε πολύ δυνατή φωτιά.  Αμέσως μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για 10 λεπτά, ξαφρίστε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σιγοβράστε τον ζωμό, χωρίς να σκεπάσετε το σκεύος, για 1 ½ ώρες, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Στραγγίξετε το ζωμό μέσα από πολύ λεπτό σουρωτήρι και κρυώστε τον όσο το δυνατόν γρηγορότερα.