Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Το κρασί και οι θερμοκρασίες του!

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Το κρασί και οι θερμοκρασίες του!

Γράφει για την RFN, ο Στράτος Καραγαβριηλίδης

Υπάρχει στον χώρο μας μια διαμάχη (διαφορετικές απόψεις ) θα έλεγα όταν αναφερόμαστε γύρω από το θέμα, για το ποια κρασιά σερβίρονται σε ποιες θερμοκρασίες. Ο κίνδυνος όμως των θερμοκρασιών είναι γνωστός από όλους. Τα πολύ κρύα κρασιά σκοτώνουν τα χαρακτηριστικά τους και τα αρώματά τους ενώ κάνουν το φελλό δύσκολο στο να το βγάλουμε. Επίσης, το κερί πάνω στο φελλό προσχωρεί μέσα στο μπουκάλι σε χαμηλές θερμοκρασίες, στον αντίποδα τα πολύ ζεστά κρασιά είναι επίπεδα - πλαδαρά στη γεύση, με το αλκοόλ να υπερισχύει στον αέρα.
 
Ενα κρύο αφρώδες είναι ότι συγκρατείται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό επαυξάνει την νευρικότητα και τη φρεσκάδα του και φροντίζει να μένει ζωντανή μια φρουτώδες επίγευση στον ουρανίσκο. Είναι λοιπόν ουσιώδες να σερβίρουμε ένα αφρώδες κρασί σε ικανοποιητική θερμοκρασία διότι αυτό το κάνει να διατηρεί περισσότερο χρόνο το σχηματισμό των φυσαλίδων τους. 

Τα κόκκινα κρασιά όταν σερβιριστούν πολύ ζεστά, έχουν μια πολύ ζεστή και αλκοολική γεύση. Μερικά πιο λεπτά νέα κόκκινα κρασιά είναι καλύτερα να τα πίνουμε ελαφρώς δροσερά. Για παράδειγμα, τα κόκκινα κρασιά του Beaujolais, τα οποία πίνονται πολύ νέα, παραδοσιακά σερβίρονται ελαφρώς δροσερά. Αυτό αναδεικνύει τα φρουτώδες χαρακτηριστικά των κρασιών και τα κάνει πολύ δροσερά. 

Οι αρωματικοί συνδυασμοί που μπορούμε να βρούμε στα κόκκινα κρασιά είναι πιο ουσιώδες σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι όταν σερβίρουμε παλαιωμένα κρασιά με γεμάτο σώμα, πρακτικά τα σερβίρουμε τη «θερμοκρασία δωματίου» η οποία μας βοηθά να ενισχύσουμε τα αρώματα του “bouquet” του κρασιού. 

Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται στη θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα κλιματιζόμενο χώρο στην Ελλάδα, αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι περίπου 22 oC. Ο όρος «θερμοκρασία δωματίου» είναι 16 oC - 18 oC όπου είναι και η θερμοκρασία δωματίου την άνοιξη μέσα σε ένα Chateau (πύργο) στη Γαλλία. 

Παρακάτω έχουμε προτεινόμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματος για διάφορους τύπους κρασιών: 

  • Αφρώδες οίνοι 4,5° - 7°C
  • Γλυκά, λευκά κρασιά  5 - 7°C
  • Ξηρά λευκά 7 - 10°C
  • Ροζέ και ελαφρά κόκκινα 10 -12,5°C
  • Μέτρια σε σώμα κόκκινα 12,5 - 15,5°C
  • Κρασιά παλαίωσης 15,5 -18°C

Στην υγεία σας !!!