Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Οι ικανότητες ενός οινοχόου!

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Οι ικανότητες ενός οινοχόου!

Γράφει για την RFN o Στράτος Καραγαβριηλίδης

Πολλά εστιατόρια έχουν ειδικούς του κρασιού (Σομελιέ), αλλά πώς μπορεί κανείς να καθορίσει αν οι προτάσεις τους αξίζουν την εμπιστοσύνη μας; Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για το κρασί για να καταλάβετε τις ικανότητές του  σομελιέ. Αρκεί να  έχετε κατά νου τα παρακάτω…

  1. Αν λοιπόν ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις σας και δείχνει καλύτερα την προσωπικότητα και την προθυμία του. Αξιολογήστε, δηλαδή, την στάση του απέναντι σας. Αν ο σομελιέ απαντήσει κοφτά ή σαρκαστικά, τότε ξέρω ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την πρόθεση να κάνει την ημέρα μου καλύτερη. Αλλά αν η απάντηση του είναι φιλική και εξυπηρετική, θα έχει την εμπιστοσύνη μου.
  2. Αν γνωρίζει την λίστα κρασιών. Μπορεί να γνωρίζει πολλά για το κρασί, αλλά οι  επιλογές του, σε συνδυασμό με το φαγητό μας, θα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Αυτό καλείται να κάνει… 
  3. Να σας ακούει. Όχι  απλώς να προσπαθεί να πουλήσει ό,τι θέλει, ή έχει ανάγκη να πουλήσει. Η ισχυρότερη ένδειξη καλών προθέσεων είναι να σας ακούει, διότι έτσι θα ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας. 
  4. Γνωρίζει την πηγή των κρασιών... Όταν ο σομελιέ γνωρίζει ότι τα κρασιά του προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή που δίνει αυτήν την ποικιλία,  αποδεικνύει ότι έχει εξοικείωση με το κρασί.  Όταν ο σομελιέ έχει επισκεφθεί τον παραγωγό ενός κρασιού, στη συνέχεια μπορεί  να έχει πραγματική γνώση για το πώς έγινε ένα κρασί, και τι χαρακτήρα θα έχει ως αποτέλεσμα. Αυτού του είδους η γνώση είναι ένα πραγματικό «συν», όταν ψάχνετε για καθοδήγηση. 
  5. Να αποδίδει κάθε χαρακτηριστικό του οίνου, γεύσεις του κρασιού, αρώματα, χαμηλές αποδόσεις,  ή νέα βαρέλια… Να αποδίδει, δηλαδή, διαφορετικές γεύσεις. 
  6. Να σας κάνει να νιώσετε γνώστες του κρασιού. Και όταν μιλάμε για το κρασί στο δικό του εστιατόριο, έχει το πλεονέκτημα ότι είχε παρόμοιες συζητήσεις σχετικά με αυτό, πολλές φορές στο παρελθόν. 
  7. Έχει ό,τι είναι στη λίστα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σομελιέ μπορεί να έχει ξεμείνει από ένα κρασί, ακόμα κι αν υπάρχει στη λίστα.  Ακούστε με… Την περιεργάστηκα και έβγαλα τα συμπεράσματα μου. 
  8. Αν ένας  σομελιέ κάνει προτάσεις με βάση το φαγητό που έχετε παραγγείλει, τότε έχετε βρει ακριβώς το πρόσωπο που θα πρέπει να μιλήστε... 
  9. Νοιάζεται για την αποθήκευση. Όταν ένας σομελιέ σας φέρνει ένα μπουκάλι κρασί, η αίσθηση της θερμοκρασίας του κρασιού πριν από το άνοιγμά του θα  πρέπει να είναι δροσερή, ανάλογα με το στυλ του κρασιού. Αν είναι ζεστό, αυτό σημαίνει ότι το κρασί δεν έχει φυλαχθεί καλά, και η αποθήκευση έχει μια πραγματική και σημαντική επίδραση στη γεύση του. 
  10. Και ίσως το σημαντικότερο… Αν θυμάται τι ήπιατε την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε το εστιατόριο όπου εργάζεται… Τότε έχετε βρει τον ιδανικό!