Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Η σωστή επιλογή ποτηριού για το κρασί σας!

[Στράτος Καραγαβριηλίδης] Η σωστή επιλογή ποτηριού για το κρασί σας!

Γράφει για την RFN o Στράτος Καραγαβριηλίδης

Το κρασί... Μπορούμε να μιλάμε για αυτό, αιώνες! Έχει γίνει έρευνα από τους ειδικούς,  για να βρεθούν τα σωστά σχήματα ποτηριών για κάθε  τύπο κρασιού.

Κάθε ποτήρι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συγκρατεί και να επιτρέπει  την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των αρωμάτων, του λεγόμενου "bouquet", όπως και των γευστικών χαρακτηριστικών του. Επίσης, μας επιτρέπουν να βλέπουμε όλα τα χρώματα.
 
Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται για τα ερυθρά κρασιά έχουν πλατύτερη και βαθύτερη κοιλότητα, για να επιτρέπουν στο κρασί να αναπνέει  περισσότερο και να βελτιώνει τα αρώματα του. Αντιθέτως, τα ποτήρια  για τα λευκά κρασιά είναι πιο κλειστά, σε σχήμα τουλίπας, με μικρότερο στόμιο το οποίο μαζεύει όλα αρώματα. Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται για τα αφρώδες κρασιά είναι σε σχήμα φλογέρας (fluted). 

Το μέγεθος της κοιλότητας ενός ποτηριού για κρασί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να χωρέσει μια ικανοποιητική ποσότητα υγρού και να του επιτρέπει την περιστροφή του μέσα στο ποτήρι όταν αυτό δοκιμάζεται. Επίσης, τα ποτήρια του κρασιού έχουν πάντα πόδι στη βάση, για να σταματήσουν  τη θερμοκρασία του χεριού μας από το να ζεστάνει το κρασί που βρίσκεται μέσα στο ποτήρι.

Για να  επιτρέψουμε σε ένα κρασί να μας δείξει όλη την  ποιότητα του, χρειαζόμαστε ένα ποτήρι που να είναι  κάπως έτσι: 
Φτιαγμένο από καθαρό, διαφανές κρύσταλλο. Να είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει μερικές γουλιές κρασιού και να μπορούμε να περιστρέφουμε το περιεχόμενό του χωρίς να το χύνουμε έξω από το ποτήρι.  Να μας επιτρέπει να το κρατάμε χωρίς το χέρι μας να ζεσταίνει το περιεχόμενο του. Να σχηματίζει μια κοιλότητα κοντά στο εισερχόμενο στόμιο του ποτηριού, και η οποία μας δίνει μια έμφαση στα αρώματα του κρασιού.

Άρα, το ποτήρι μας βοηθάει ασφαλώς για  το χρώμα.
Έτσι διακρίνουμε τα κρασιά σε λευκά, ροζέ, και ερυθρά.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εξαρτάται  από το είδος του σταφυλιού  για την παρασκευή του κρασιού, και από το είδος της οινοποίησης. Ανάλογα με τη γλυκύτητά τους, την περιεκτικότητά τους δηλαδή σε σάκχαρα, τα κρασιά διακρίνονται σε ξηρά. ημίξηρα, ημίγλυκα, και γλυκά.

Η γλυκύτητά τους οφείλεται στα σάκχαρα που παραμένουν αζύμωτα εάν διακοπεί η αλκοολική ζύμωση. Η διακοπή μπορεί να είναι φυσική, όπως στην περίπτωση των Φυσικώς Γλυκών Οίνων (Vins Naturellement Doux). Υπάρχουν όμως και οι Vins de Liqueur, στους οποίους η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης είναι τεχνητή, πραγματοποιείται δηλαδή με την προσθήκη αλκοόλης. Τέλος, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, διακρίνονται σε ήσυχα, ημιαφρώδη και αφρώδη. Το αέριο μπορεί να προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση και να έχει διατηρηθεί στο κρασί (Φυσικώς Αφρώδεις Οίνοι), ή να έχει προστεθεί εκ των υστέρων (Τεχνητός Αφρώδεις Οίνοι).

Στην υγεία σας! Με σωστά ποτήρια...