Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

''The Third Wave of coffee'' Η νέα τάση του καφέ που κάνει θραύση στις μέρες μας!

''The Third Wave of coffee'' Η νέα τάση του καφέ που κάνει θραύση στις μέρες μας!

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Ας μιλήσουμε λίγο για την νέα τάση του καφέ που κάνει θραύση στις μέρες μας και λέγεται ''Τρίτο κύμα καφέ''.

Το ''Τρίτο κύμα'' έχει να κάνει με το γεγονός πως ο καφές μιλάει πλέον απο μόνος του . Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά . 

Το ''Πρώτο Κύμα'' είχε να κάνει με την κατανάλωση και απογειώθηκε όταν ο στιγμιαίος καφές έγινε διάσημος στους καταναλωτές . Είχε να κάνει καθαρά με αυτό που μας έδινε ο καφές , την καφεΐνη. 

Το ''Δεύτερο Κύμα '' ήρθε με την παγκοσμιοποίηση μεγάλων αλυσίδων καφέ , προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στην αγορά . Πλέον ο καφες είχε να κάνει με νούμερα πωλήσεων , ανάπτυξη και κέρδη που έβαλαν την Robusta σε κάθε χαρμάνι εσπρέσο και έτσι για να μπορέσει να καταναλωθεί ο καφες πιο εύγευστα έπρεπε να προσθέσουμε σιρόπια γεύσεων , ζάχαρη και αλλα πολλά .

Το ''Τρίτο Κύμα '' λοιπόν καφέ εχει να κάνει με το γεγονός πως ο καφές εχει πάει σε άλλο γευστικό επίπεδο απολαύσεις και εκτιμήσης . Οι εκφραστές του ''Τριτου Κύματος '' κάνουν τα απαιτούμενα βήματα στην διαδικασία παραγωγής προκειμένου να τονίσουν τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε καφέ , γνωρίζοντας κάθε διαδικασία απο την φάρμα του παραγωγού έως το φλιτζάνι του καταναλωτή .
Υπάρχουν πολλοί πλέον χώροι και άνθρωποι που καβουρδίζουν καφέ και αυτό δείχνει την ευχάριστη εξέλιξη του καφε στην Ελλάδα . Δεν σημαίνει όμως αυτό πως όποιος καβουρδίζει καφέ γίνεται αυτόματα εκφραστείς του Τρίτου Κύματος . Θα πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές . Συνήθως η ''Third Wave'' καβουρδιστές χρησιμοποιούν κόκκους υψηλής ποιότητας και χτίζουν σχέσεις με τους παραγωγούς των καφέδων αυτών . Επίσης καβουρδίζουν πιο light το καφέ ποροκειμένου να αναδειχθούν οι γεύσεις στο φλιτζάνι του καταναλωτή . 

Για να δούμε όμως την διαφορά με τον καφέ που πίναμε ως τώρα απο τον Third Wave.  
Οι Έλληνες ως τώρα πίναμε ροφήματα βασισμένα στον εσπρέσο φτιαγμένα απο blends (δηλαδη καφέδες απο διάφορες ποικιλίες ανακατεμένες μαζί τόσο Arabika όσο και την Robusta) που σκόπευαν να δώσουν μια ελαφριά , σχεδόν ανύπαρκτη γεύση με μπόλικη κρέμα . Ακόμη και σήμερα  ο μέσος Έλληνας προτιμάει τον καφέ με γεύση ''ελαφριά '' . Καλά κάνει , ειναι θέμα γούστου . 

Γιατί όμως να χάνουμε τις έντονες γευστικές εμπειρίες που μπορεί να μας δώσει ένας κόκκος καλύτερης ποιότητας . Οι λεπτομέρειες ειναι που κάνουν  την διαφορά .

Σε ένα Third Wave κατάστημα ο πελάτης επιλέγει διαφορετικές ποικιλίες καφέ απο συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου . Μετά θα επιλέξει την διαδικασία που θα φτιαχτεί το φλιτζάνι του, θέλει να τον πιει ως εσπρέσο ; θέλει να το πιει ως φίλτρου ; με ποια μέθοδο θέλει ; Aeropress , Chemex , Drip ; Κάθε μια απο αυτές σου βγάζει και κατι διαφορετικό στο φλιτζάνι . 
Ο σκοπός του κινήματος ειναι να αναδείξει τον καφέ και την διαδικασία παρασκευής του. Όπως οι καφέδες με γάλα , για παράδειγμα ένα καπουτσίνο που ο barista θα κάνει ένα σωστό και ωραίο γάλα με την μορφή του latte art  και όχι μια σαπουνάδα .

Για μένα ένας πολυ νόστιμος καφες απο την Αιθιοπία φτιαγμένος με μεράκι μπροστά μου γίνεται κατι σαν ιεροτελεστία όπως οι Κινέζοι πίνουν το τσάι τους . 
Ας αρχίσουμε  να ψάχνουμε για καλούς καφέδες και ας μην πίνουμε ότι βρούμε . 

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista