Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Home Barista! Απόλαυσε καφέ από τα χεράκια σου!

Home Barista! Απόλαυσε καφέ από τα χεράκια σου!

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα απο το να απολαμβάνεις τον καφέ σου στο σπιτι ; 

Θα μου απαντήσετε ναι , σε ένα ωραίο μαγαζί με καλό καφέ και ωραία ατμόσφαιρα , θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σας αλλά όταν μας έρθει η επιθυμία να πιούμε ένα καλό φλιτζάνι καφέ ίσως να μην ειναι κατάλληλη ώρα να βγούμε ξανά απο το σπίτι . Ίσως βαθιά μέσα μας να κρύβεται ο Home Barista , αυτός που θα φτιάξει ένα φλιτζάνι καφέ ανάλογα με τα δικά του θέλω και τις δικές του προτιμήσεις χωρίς να είναι επαγγελματίας . 

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, καφε και κάποια εργαλεία ώστε να μπορούμε να παρασκευάζουμε πάντα σωστά τον καφέ μας όσες φορές εμείς επιθυμούμε . 

Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή . 

Υπάρχουν διάφορες παρασκευές καφέ εμείς όμως θα μιλήσουμε για τον καφέ φίλτρου .

Το να παρασκευάσεις ένα καφέ φίλτρου στο σπίτι δεν διαφέρει απο τον επαγγελματικό τρόπο και δεν αναφέρομε στις τυποποιημένες μηχανές φίλτρου . Το χέρι πάντα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Για αυτό και εγώ προτιμώ να πίνω καφε φίλτρου φτιαγμένο απο ένα Dripper . Θα χρειαστούμε ένα καφέ ανάλογα με τα δικά μας θέλω σε μορφή κόκκου ώστε να τον αλέσουμε εμείς για να ειναι φρέσκος με έναν σπιτικό μύλο άλεσης . Μια ζυγαριά ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε την δοσολογία με ακρίβεια , ζεστό νερό σε θερμοκρασία 90-93C και φυσικά το σκεύος Dripper μαζί με τα χάρτινα φίλτρα του .

Όλα αυτά θα τα βρείτε σε καφεκοπτεία η σε χώρους που πουλάνε καφέδες . 

Πάμε να τον φτιάξουμε ;
Ζυγίζεται τον καφέ σας και τον αλέθετε σε πιο χοντρή άλεση απο τον espresso .
Τοποθετήστε το χάρτινο φίλτρο στο Dripper και ρίχτε αρκετό ζεστό νερό ώστε να φύγει η χάρτινη γεύση . 
Εφόσον εχει αδειάσει όλο το νερό απο το Dripper ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ μας και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό με κυκλικές κινήσεις . Η ποσότητα του καφέ που έχουμε επιλέξει θα πρέπει να συμβαδίζει με τα ml νερού που θα ρίξουμε . 
Η σωστή αναλογία είναι 5-5,5γρ σε 100ml νερού και ο χρόνος της εκχύλισης δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3" λεπτά .

Βγάλε απο μέσα σου τον Home Barista και δοκίμασε το . 

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista