Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Χριστουγεννιάτικες χοιρινές μπριζόλες ρόστο

Χριστουγεννιάτικες χοιρινές μπριζόλες ρόστο

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 200'
Βαθμός Δυσκολίας: 4

Μία συνταγή που προτείνει στους επισκέπτες της, η Rodos Food News

Υλικά για 6 άτομα

  • 2 κιλά καρέ χοιρινό ολόκληρο
  • 50γρ. χοντρό αλάτι
  • 100γρ μουστάρδα
  • 50ml λευκό ξηρό κρασί
  • 20γρ. καπνιστή πάπρικα
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ολόκληρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 5 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Χαράζουμε ελαφριά με το μαχαίρι ανάμεσα στα κόκκαλα του καρέ με βάθος περίπου 1 εκατοστό. Καθαρίζουμε προσεκτικά το κόκκαλο της μπριζόλας, αφαιρώντας καλά το κρέας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ένα ενα τα κόκκαλα για να μη μας καούν κατά το ψήσιμο στον φούρνο. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, την πάπρικα και το κρασί. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί η μαρινάδα μας. Αλείφουμε όλο το κρέας το κρέας προσεκτικά με τη μαρινάδα και στο τέλος αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και προσθέτουμε και το πιπέρι.

Σε ένα ταψί βάζουμε το κρέας και περιμετρικά τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το δενδρολίβανο ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να δώσουν τα αρώματα τους. Σκεπάζουμε το κρέας με μια λαδόκολλα την οποία έχουμε βρέξει νωρίτερα και ψήνουμε το κρέας σκεπασμένο στους 180ο C  για 150 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το κρέας από τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200οC για 50 λεπτά περίπου ώστε να δώσουμε χρώμα στο χοιρινό.

Το σερβίρουμε όταν έχει κρυώσει λιγάκι ώστε να κόβονται καλύτερα κομμάτια.