Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Φρέσκο αλεσμένος καφές

Φρέσκο αλεσμένος καφές

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Η καλή διαχείρηση της πρώτης ύλης ειναι και αυτό που θα μας προσφέρει κάτι αξιόλογο για αυτό ας μιλήσουμε λιγο για τον φρέσκο αλεσμένο καφέ και τους μύλους άλεσης . 

Άν διαβάσει κάποιος τα άρθρα μου ίσως με πεί γραφικό , ότι λέω τα ίδια και τα ίδια . Τα πράγματα όμως είναι απλά γιατι εμείς τα κάνουμε πιο δύσκολα ; Ένας επαγγελματίας barista αν προσέξει  κάποια απλά βήματα θα έχει ένα αξιόλογο φλιτζάνι και δεν θα βάζει "αυτογκόλ " απο μόνος του . 

Κάθε κόκκος κάφε πρέπει να διαμεριστεί , να μετατραπεί δηλαδή σε πάρα πολλά μικρά τεμάχια ώστε να μπορεί να έρθει σε επαφή το νερό με μεγαλύτερη επιφάνεια καφέ. Έτσι για παράδειγμα εάν τεμαχίσουμε τον κόκκο σε 2.000 κομμάτια το νερο θα εχει την δυνατότητα να περάσει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και να αποσπάσει τις υδατοδιαλυτές ουσίες και τα αρώματα του καφέ μας . Όταν μιλάμε δηλαδή για την διαδικασία άλεσης εννοούμε πως αυξάνουμε την επιφάνεια του καφε για να έρθει σε επαφή με το ζεστό νερο ώστε κατα την διάρκεια της εκχύλισης να απελευθερωθούν όλα αυτά που θέλουμε να γευτούμε. 

Όπως καταλαβαίνετε ο φρέσκος αλεσμένος καφές είναι πιο πολύτιμος απο αυτόν που αγοράζουμε ίσως  απο κάποιο supermarket που ειναι αλεσμένος μήνες πριν την κατανάλωση του . Όταν αλέσουμε έναν καφέ έχουμε λίγα λεπτά για να των καταναλώσουμε και όχι ώρες , μέρες , μήνες . 
Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα φρέσκο αλεσμένο καφέ θα χρειαστούμε ένα μύλο άλεσης , υπάρχουν μυλοί επαγγελματικής χρήσης αλλά και οικιακής . 
Μέσα στους μύλους άλεσης υπάρχουν μαχαίρια . Κάποιοι μύλοι έχουν επίπεδα μαχαίρια και κάποιοι κωνικά . 
Τα επίπεδα μαχαίρια  η αλλιώς επίπεδοι δίσκοι είναι συμμετρικοί και αντικριστοί ο ένας με τον άλλον . Ο επάνω δίσκος παραμένει σταθερός ενώ ο κάτω περιστρέφεται . Οι κωνικοί δίσκοι  η αλλιώς κωνικά μαχαίρια πάνε πιο αργά , αποφεύγοντας την υπερβολική θέρμανση τους ακόμη και με εντατική χρήση , το σχήμα του ενός εκ των δυο δίσκων είναι κωνικό ενώ το ζευγάρι του έχει ανάστροφο σχήμα κώνου και βρίσκεται σε σταθερή βάση . Υπάρχουν διάφορες ανάμεσα στα επίπεδα και στα κωνικά μαχαίρια που θα τις αναλύσουμε την επόμενη φορά 

Ένας φρέσκο  αλεσμένος καφές απο τα δικά μας χέρια η κάποιου επαγγελματία είναι και αυτός που θα μας κάνει να νιώσουμε την ξεχωριστεί γεύση του . Ας φέρουμε ξανά στην αγορά τα καφεκοπτεία . Μην ξεχνάτε όλα απο εκεί ξεκίνησαν κάποτε . 

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista