Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Σωστός καθαρισμός της επαγγελματικής μηχανής espresso. Απο τον Barista Παναγιώτη Πότσου.

Σωστός καθαρισμός της επαγγελματικής μηχανής espresso. Απο τον Barista Παναγιώτη Πότσου.

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Αν γυρνούσα πίσω τα χρόνια και μου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξω κάτι στον τρόπο που μου μάθαιναν να δουλεύω αυτό θα ήταν ο καθαρισμός της μηχανής espresso. Ο καθαρισμός του εξοπλισμού ειναι το "Α" και το "Ω" σε όλες τις δουλειές του κόσμου , ειδικότερα στον τομέα της εστίασης. 

Εμείς ας μιλήσουμε και ας δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την ποιότητα του καφέ μας όσο αναφορά των καθαρισμό της επαγγελματικής μηχανής espresso .
Το να είσαι καθαρός είναι προτέρημα και αυτό φαίνεται και στον πελάτη που ίσως έχουμε μπροστά μας εκείνη την στιγμή . Αλήθεια φαίνεται , πιστέψτε με . 
Ο καθαρισμός της μηχανής μας πρέπει να γινεται πολύ συχνά την ημέρα . 
Εμείς θα μιλήσουμε για τον καθαρισμό με την χρήση της επαγγελματικής σκόνης καθαρισμού .

Το λογικό είναι να γίνεται στο τέλος της ημέρας και μετά να μην ξανά χρησιμοποιηθεί ώστε η πρωινή βάρδια της επόμενης ημέρας να κάνει τους απαραίτητους αρωματισμούς στα portafilter και να υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες . 
 

Ας ξεκινήσουμε : Βάζουμε τα portafilter αλλά και τα filterbasket σε ένα δοχείο με καυτό νερό και σκόνη καθαρισμού , τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά και μετά τα καθαρίζουμε με χλιαρό νερό και με την μαλακή μεριά του σφουγκαριού χωρίς να βάλουμε σαπούνι η κάτι άλλο . Η σκόνη καθαρισμού δουλεύει μόνο σε καυτό νερό και όχι σε παγωμένο . Βάζοντας τα portafilter στο δοχείο με το νερό και την σκόνη καθαρίζουν αποτελεσματικά ακόμα και εκεί που δεν φτάνει το χέρι . Ο καθαρισμός της μηχανής δεν τελείωσε εδώ. Τώρα αρχίζουν τα " δύσκολα ". Τοποθετούμε σε κάποιο απο τα portafilter μας το τυφλό φίλτρο ( φίλτρο που δεν έχει καμία τρύπα ) και βάζουμε λίγη σκόνη καθαρισμού (στην μύτη) . Κουμπώνουμε το portafilter στο group head και ξεκινάμε να πατάμε το κουμπί της ελεύθερης ροής. Μετράμε 5-6 δευτερόλεπτα και ξανά πατάμε το κουμπί για να σταματήσει . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 5 φορές χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το portafilter η να βάζουμε συνέχεια καινούργια σκόνη . 
Εφόσον έχουμε τελειώσει αφαιρούμε το portafilter απο το group head της μηχανής και αφήνουμε να τρέξει μπόλικο νεράκι απο την ντουζιέρα. Με ένα βουρτσάκι καθαρισμού καθαρίζουμε τα λάστιχα εσωτερικά του group head για τυχόν υπολείμματα σκόνης . Τελειώνοντας καθαρίζουμε την εξωτερική επιφάνεια της μηχανής με ένα βρεγμένο πανάκι και μετά την σκουπίζουμε . Επίσης καθαρίζουμε το ακροφύσιο βάζοντας το σε ζεστό νερό και ανοιγοκλείνοντας το για να πάρει λίγο νερό εσωτερικά . Κατόπιν ξεβιδώνουμε την κεφαλή του ακροφύσιου και καθαρίζουμε με ένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο εισχωρεί αρκετά μέσα του . 

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά . Προσπαθήστε το.
Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista