Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Ρόφημα σοκολάτας!

Ρόφημα σοκολάτας!

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά, μπισκότα και άλλα που περιέχουν ζάχαρη.

Εμείς όμως θα μιλήσουμε για την σοκολάτα ως ρόφημα . Πριν όμως ξεκινήσουμε ας δούμε λίγα πράγματα για το κακαόδεντρο. 
Το Κακαόδεντρο είναι αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο, ιθαγενές των ανατολικών ισημερινών περιοχών των Άνδεων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao. Προκύπτει από τις λέξεις θεός και βρώση δηλαδή είναι το "φαγητό των θεών". Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6 (συνήθως) έως και 12 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και φθάνουν τα 30 εκατοστόμετρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Είναι άοσμα και έχουν άσπρο, ροζ, κίτρινο ή λαμπρό κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι έως μοβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 περίπου εκατοστόμετρα και διάμετρο περίπου 12. Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα. 

4 Δισεκατομμύρια ακατέργαστο κακάο επεξεργάζονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο . 

Η σοκολάτα σε μορφή ροφήματος είναι κάτι που πολύ συχνά αναζητάμε όταν πάμε κάπου για να χαλαρώσουμε . Υπάρχουν διάφορες σοκολάτες η κάθε μια από αυτές ίσως έχουν και διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο . Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο γευστική θα είναι . 

Στην ζωή του barista η σοκολάτα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί τους χειμερινούς μήνες είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα μετά τον εσπρέσο . Η διαδικασία παρασκευής είναι πολύ εύκολη.
Βάζουμε σε μια γαλατιέρα την ποσότητα του γάλακτος που θέλουμε μαζί με την σοκολάτα και αρχίζουμε να τα ζεσταίνουμε στο ακροφύσιο της μηχανής εσπρέσο . Έτσι πετυχαίνουμε να δημιουργήσουμε ένα σώμα γάλακτος και σοκολάτας έχοντας ένα δάκτυλο αφρό στο ρόφημα μας . 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης αντί γάλα κρέμα γάλακτος σε μικρότερη ποσότητα , έτσι θα πετύχουμε μια βελούδινη και κρεμώδης υφή. 

Κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, λικέρ πορτοκάλι, ακόμη και κάστανο δίνουν γεύση και άρωμα στο ρόφημά μας. Για τους πιο τολμηρούς και τους λάτρεις των καυτερών, μια πικάντικη εκδοχή της σοκολάτας είναι αυτή με προσθήκη μπαχαρικών όπως το τσίλι! 

Αν το δοκιμάσεις θα γλυκαθείς. 

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista