Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Ρούμι, το αγαπημένο!

Ρούμι, το αγαπημένο!

Κείμενο & Συνταγή: Σταύρος Βασιλειάδης - Bartender (stavros_pro.bartender@yahoo.gr)

Ίσως παλαιοτέρα εάν ρωτούσες 'ποιο είναι το αγαπημένο σου ποτό'; η απάντηση σίγουρα ήταν Whisky. Τα τελευταία χρόνια, ένας «σκληρός» αντίπαλος με εξωτικό ταμπεραμέντο ήρθε και μπήκε στις καρδιές μας! Δεν είναι τίποτα άλλο από το ρούμι

Πολλές οι επιλογές, μεγάλες οι συγκινήσεις! Τι θα λέγατε για ένα ελαφρύ κουβανέζικο, ένα πιο γλυκόπιοτο από τα νησιά Barbados, ένα πλούσιο σε αρώματα από τη Jamaica ή ένα «μεγάλο» ρούμι από τη Guyana? Το κάθε ένα θα σε ταξιδέψει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο πάντα με κοινό παρανομαστή την τροπική ζώνη, τον ερωτισμό, τους ήχους της μουσικής αλλά και την ζωντάνια των κατοίκων αυτών των μικρών παραδείσων!!!

Τι είναι το ρούμι; Είναι αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης και απόσταξης από τα 2 παράγωγα του ζαχαροκάλαμου τον χυμό και την μελάσα. Η παλαίωση σε αμερικανικό η γαλλικό δρυ παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό χαρακτήρα του ρουμιού. Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, η λεγόμενη τροπική παλαίωση δρα σε γρήγορους ρυθμούς! Θεωρείται πως ένας χρόνος παλαίωσης στη ζώνη του ισημερινού ισοδυναμεί με 3 χρόνια παλαίωσης στη Σκωτία. Αντιστρόφως ανάλογο όμως είναι το ποσοστό εξάτμισης του αλκοόλ γνωστό και ως το μερίδιο των αγγέλων (10% για τον Ισημερινό και 3% για την Σκωτία) κάτι που κάνει τους ντόπιους να λένε με υπερηφάνεια πως οι άγγελοι προτιμούν το ρούμι από το ουίσκι……
Κάποια από τα αγαπημένα μου ρούμια που σας προτείνω να δοκιμάσετε είναι:

  1. Diplomatic από τη Βενεζουέλα και πιο συγκεκριμένα το Reserva Exclusiva με παλαίωση μέχρι τα 12 χρόνια και νότες από σοκολάτα, κακάο, καφέ αλλά και μπαχάρια. Πίνοντας την πρώτη γουλιά θα σας κερδίσει!
  2. Zacapa από τη Γουατεμάλα, ένα ρούμι που έχει σαρώσει τα βραβεία. Με πολύ ιδιαίτερες τεχνικές και παλαίωση σε υψόμετρο 2.300 μέτρα με το σύστημα solera το καθιστά ως ένα από τα καλυτέρα ρούμια του κόσμου!
  3. Havana club selection de maestros ήρθε και αντικατέστησε το barrel proof. Το μόνο havana club στους 45 vol.ena πολύ ιδιαίτερο blend με μακριά επίγευση. Ιδανικά πίνεται σκέτο ή σαν βάση για ένα rum old fashioned! Στοιχεία καραμέλας, βανίλιας, γαρύφαλλου θα συναντήσετε στη γευστική παλέτα που μας προσφέρει αλλά και πολλά άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας!
  4. Angostura 1919 από το Trinidad με ελάχιστη παλαίωση τα 8 χρόνια. Με νότες σοκολάτας και ψημένα καρύδια, αρώματα βανίλιας και καραμέλας .Ένα πολύ ευχάριστο ρούμι όπως και όλα τα υπόλοιπα ρούμια και bitters ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που τα διακρίνει!
  5. Bacardi 8 anos από το Puerto Rico με παλαίωση τα 8 χρόνια, με αρώματα καραμέλας βουτύρου και καπνιστού ξύλου. Με ευχάριστη και μακριά επίγευση!

Daiquiri
Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία. Επινοήθηκε το 1898 στη Κούβα, στο ομώνυμο χωριό ‘daiquiri’ κοντά στο Santiago νότια του νησιού. Εκεί εργάζονταν μια ομάδα αμερικανών σε ορυχεία σιδήρου, μεταξύ αυτών ο harry.stout και o jennings stockton cox o οποίος είναι και ο εμπνευστής της συνταγής. Η αυθεντική συνταγή ήταν σε μορφή punch για 6 άτομα. Σε ατομική μερίδα προσαρμόστηκε ως εξής:

Original Daiquiri
60 ml white cuban rum
25 ml fresh lime juice
2 heaped teaspoons caster sugar
Μέθοδος: τοποθετούμε όλα τα υλικά με τριμμένο και ολόκληρο πάγο στο shaker, χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι coupette ή martini.

Support nice bars
Drink responsible
and don’t forget
The bartender is your best friend!!!