Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Ροζέ κρασιά, εκλεκτά ή παρεξηγημένα;

Ροζέ κρασιά, εκλεκτά ή παρεξηγημένα;

Γράφει για την CFN η Εμμανουέλα Πατεριανάκη - Οινοποιός / Οινολόγος

Στη δοκιμή ενός κρασιού συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις μας όπως η όραση, η όσφρηση και η γεύση και φυσικά η ακοή με το «εις υγείαν» και το τσούγκρισμα των ποτηριών.

Στα ροζέ κρασιά η αίσθηση της όρασης απογειώνεται καθώς το χρώμα των ροζέ κρασιών ποικίλει και πάντα αποσπάει πολλές συζητήσεις. Κερασί, βαθύ ρουμπινί, ανοιχτό ρουμπινί, ροζ του τριαντάφυλλου, ροζ του σολομού, πορτοκαλί της φλούδας κρεμμυδιού είναι μερικά μόνο από τα χρώματα που συναντούμε στα ροζέ κρασιά. Οι συζητήσεις για το ποιο είναι το ιδανικό χρώμα μπορεί να μας κρατήσουν στο τραπέζι μέχρι το πρωί έχοντας καταναλώσει αμέτρητες φιάλες ροζέ . Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε χορταίνεις να το παρατηρείς!
 
Πολλές φορές οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να τα προτιμήσουν καθώς θεωρούν ότι το κρασί μπορεί να έχει χρώμα είτε λευκό είτε κόκκινο και τίποτα άλλο. Ακόμη, συχνά θεωρούν ότι η παραγωγή τους οφείλεται σε αλχημείες μεταξύ λευκών και ερυθρών σταφυλιών και ότι γενικά είναι κατώτερης ποιότητας κρασί. Λάθος! Μήπως τελικά είναι το παρεξηγημένο κρασί και ένα στοίχημα για τον οινολόγο?
 
Ο οινολόγος μπορεί να επιλέξει μία από τις παρακάτω τεχνικές για την παραγωγή τους:
Α) συνοινοποίηση λευκών και ερυθρών ποικιλιών
Β) έκθλιψη ερυθρών σταφυλιών και στη συνέχεια διαχωρισμός του μούστου από τη σταφυλομάζα. Η μέθοδος αυτή επιστημονικά αποκαλείται αφαίμαξη.
Η επιλογή της τεχνικής διαφέρει ανάλογα με τον οινοποιό.
 
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι το ροζέ είναι ένα ποιοτικό κρασί το οποίο αποζητά την μαεστρία του οινολόγου!
 
Οι Κρήτες οινοποιοί έχουν στο οινικό τους πορτοφόλιο σπουδαία παραδείγματα ροζέ κρασιών. Ακούγεται έντονα ότι η Κρήτη θεωρείται ιδανικός τόπος, κυρίως λόγω εδαφοκλιματικών παραγόντων, για την παραγωγή των σταφυλιών που θα δώσουν ένα καλό και εντυπωσιακό ροζέ κρασί. Το μεσογειακό μας κλίμα βοηθάει στη παραγωγή αρωματικών και φρουτώδων ροζέ κρασιών που φλερτάρουν ανάμεσα στην ένταση των αρωμάτων ενός λευκού και στη συμπύκνωση του φρούτου ενός ερυθρού.
 
Ειδικά στην περίπτωσή μας, το ροζέ κρασί είναι ιδανικό ταίρι για την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Κι αυτό γιατί η συνήθης μας διατροφή περιλαμβάνει αμέτρητα πιάτα μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα και μπόλικα μυρωδικά  (γεμιστά, μπριάμ, γιαχνί, κλπ), ενώ από το τραπέζι μας δεν λείπει το κρέας, άσπρο ή κόκκινο, σε πολλές εκφάνσεις (σχάρας, κοκκινιστό, στο φούρνο), ακόμα και το καλοκαίρι.
 
Αν δεν πειστήκατε ακόμα για την ομορφιά του ροζέ, δεν μένει παρά να του δώσετε μία ευκαιρία στο επόμενο γεύμα σας κάτω από τον όμορφο Ελληνικό ήλιο. Κι αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ξεκινήστε από τα ροζέ που παράγουν τα οινοποιεία της Κρήτης.
 
Wine info: καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα ροζέ κρασιά είναι εκλεκτά και έχουν φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη!
 
Wine tip: τα καλά ροζέ κρασιά αναγράφουν στην ετικέτα τους τη θερμοκρασία στην οποία συνιστάται η κατανάλωσή τους. Μην αγνοήσετε την ένδειξη αυτή καθώς ο παραγωγός του κρασιού ξέρει καλύτερα ποιά είναι η βέλτιστη θερμοκρασία κατανάλωσης ώστε το ροζέ κρασί να αποδώσει τα μέγιστα.