Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοί κίνδυνοι μικροβίων κρύβονται όταν ''βουτάμε΄΄ το ψωμί στην σαλάτα.

Ποιοί κίνδυνοι μικροβίων κρύβονται όταν ''βουτάμε΄΄ το ψωμί στην σαλάτα.

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr η Μαρία Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων

Όλοι μας έχουμε, σαν αγαπημένη μας συνήθεια να βουτάμε το ψωμί στο λάδι της σαλάτας. Όμως, αυτή η τακτική που ακολουθούμε, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κρύβει κινδύνους, όπως μέσα από έρευνες που έχουν γίνει ως απόδειξη αυτών από ειδικούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Οι κίνδυνοι, κυριαρχούν όταν κάποιος τρώει τη μισή μπουκιά & ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι ή στην σάλτσα σε οποιαδήποτε σάλτσα ή στο ντίπ,ενώ δεν τρώει μόνος του αλλά παρευρίσκεται σε γεύμα με φίλους γνωστούς, συγγενείς ή ακόμη & αγνώστους όπως συμβαίνει ( π.χ) σε ένα πάρτι.
Όταν, επαναλαμβάνεται η συνήθεια αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι & κατόπιν να βρίσκουν τον δρόμο προς το στόμα των συνδαιτημόνων του.

Η μεταφορά των μικροβίων είναι, πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντίπ τυριού ή σοκολάτας, όπως έχει εξηγηθεί από τους ερευνητές. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς & στάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ όταν το βουτάμε ξανά στο μπώλ με τη σάλτσα μεταφέροντας έτσι μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν από το πρώτο δάγκωμα.

Σύμφωνα με ερευνητές από την επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων τα ευρήματα αυτά δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά που μοιράζονται τα ντίπ μπορεί να φιλοξενήσει ως & 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται & στελέχη τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Τέλος, μία λύση στην αγαπημένη συνήθεια όλων είναι, όταν θέλετε να κάνετε διπλή 《 βουτιά》 να γυρίσετε την μπουκιά ψωμί από την πλευρά που δεν έχετε δαγκώσει.

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr η Μαρία Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων