Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Ποια τρόφιμα είναι πιο ευπαθή και αλλοιώνονται πιο γρήγορα?

Ποια τρόφιμα είναι πιο ευπαθή και αλλοιώνονται πιο γρήγορα?

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr η Μαρία Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων

Γύρω από την διατήρηση των τροφίμων υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως: Για πόσο διάστημα μπορούμε να φυλάξουμε ένα τρόφιμο στο ψυγείο δίχως να χαλάσει την φρρσκάδα του ή ακόμη να αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά του?
Ποια τρόφιμα είναι πιο ευπαθή και αλλοιώνονται πιο γρήγορα?

Με ποιο τρόπο ένα τρόφιμο δεν θα αλλοιωθεί και ποια θέση στο ψυγείο θεωρείται κατάλληλη ώστε να φυλάξετε το μαγειρεμένο φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου?
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο αφορά την συντήρηση των τροφίμων όταν έχει ζέστη, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση από τυχόν αλλοίωση αυτών.
Παρακάτω θα γίνει μία αναφορά στο χρονικό διάστημα της φύλαξης των τροφίμων στο ψυγείο.

✔  Το αυγολέμονο καθώς επίσης κ άλλα συστατικά που περιέχουν αυγό, μπορούν να αλλοιωθούν εύκολα επομένως καλό θα είναι να μην τα κρατάτε πολύ στο ψυγείο.
✔  Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά: μπορούν να συντηρηθούν ως 4 ημέρες το πολύ.
✔  ψάρι : εξαιτίας του ότι ανήκει στα ευπαθή και ευαλλοίωτα τρόφιμα, καλό είναι να μην τα κρατάτε πάνω από 1 ημέρα στο ψυγείο.
✔  Γαλακτοκομικά : ( Γάλα, τυρί, γιαούρτι)η ημερομηνία λήξης τους αναγράφεται στην συσκευασία τους.
✔  Όσπρια: διατηρούνται ως 2 ημέρες
Λαδερά :  διατηρούνται ώς 2 ημέρες
✔  Σαλάτες όπως η μελιτζανοσαλάτα καο το τζατζίκι: το σκόρδο και το ξύδι που περιέχει το τζατζίκι κρίνονται ικανά ώστε να βοηθήσουν στο να παρατείνουν την διατηρησιμότητα αυτού ως 5 ημέρες. Εξίσου 4-5 ημέρες διατηρείται και η μελιτζανοσαλάτα.
✔  Κομμένα Λαχανικά : (π.χ) για να φτιλαξετε σαλάτες δεν διατηρούνται πολύ εξαιτίας του ότι μαλακλωνουν εύκολα.
✔  Σάλτσα Ντομάτας:  μπορεί να διατηρηθεί από 5 ως 6 ημέρες. Εάν βάλετε καο λίγο ελαιόλαδο από πάνω θα βοηθήσετε για καλύτερη συντήρηση αυτής.
✔  Ο πουρές: μπορεί να διατηρηθεί 5-6 μέρες
✔  Ψωμί: στο ψυγείο 1,5 μήνα και στην κατάψυξη 3.
✔  Τυρί: 15 ημέρες στο ψυγείο.
✔  Βούτυρο: 2-3 ημέρες στο ψυγείο.
 Αυγά: ~ 20 ημ στο ψυγείο και 7 μέρες αν τα έχετε βράσει(με το τσόφλι μαζί δηλαδή)
Κιμάς: 1 ημ στο ψυγείο και 4 μήνες στην κατάψυξη.
Κοτόπουλο : 1-2 ημ στο ψυγείο, και 8-10 μήνες στην κατάψυξη.
✔  Μπέικον : 15 ημ στο ψυγείο και ~ 3 μήνες στην κατάψυξη.
✔  Μοσχάρι: 4 ημ στο ψυγείο και ~ 6 μήνες στην κατάψυξη.
✔  Ψάρι : 1 ημ στο ψυγείο και 6 μήνες στην κατάψυξη.
Μουστάρδα: 5-7 μήνες στι ψυγείο.
 Κέτσαπ: ~2 μήνες στο ψυγείο αφού ανοιχτεί
Πίτσα : ~3 ημ στο ψυγείο και ~ 1- 2 ημ στην κατάψυξη
Λαχανικά : 5-7 ημ στο ψυγείο
Φρούτα : ~ 5 ημ στο ψυγείο
Μαρμελάδα : από 5- 8 μληνες στο ψυγείο
Γλυκά που περιέχουν κρέμα : 7 ημ στο ψυγείο.

·       Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως κ εμείς οι ίδιοι φέρουμε ένα μικρό μερίδιο ευθύνης όσο αφορά τη σωστή συντήρηση των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μόλυνση ακόμη κ τυχόν δηλητηρίαση . Θα πρέπει, λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τους διαβάζωντας τις ετικέτες σωστά σε ότι αφορά τα προιόντα τα οποία καταναλώνουμε.
 
Γράφει για την Rodosfoodnews.gr η Μαρία Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων