Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιά είναι η διατροφική αξία του παγωτού;

Ποιά είναι η διατροφική αξία του παγωτού;

CFN

Το παγωτό αποτελεί μια νόστιμη και λαχταριστή λιχουδιά για τα παιδιά ειδικά το καλοκαίρι.

Βρίσκεται σε διάφορα μεγέθη όπως ξυλάκι, κυπελάκι, πύραυλος και υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων από παγωτά όπως παγωτό γρανίτα, βανίλια, σοκολάτα, μπανάνα, σορμπέ κ.α. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται γα την παρασκευή του παγωτού είναι: γάλα, αυγά, κακάο βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπλέον το παγωτό μπορεί να περιέχει σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι φρούτων ή καραμέλας ή ξηρούς καρπούς. Αν καταναλωθεί με μέτρο δηλαδή 1-2 φορές την εβδομάδα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για τα παιδιά .
Το κύριο συστατικό για τα παγωτά αποτελεί το γάλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους ή αποβουτυρωμένου γάλακτος.                                                                                                                    
 
Το παγωτό αποτελείται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας οι οποίες βρίσκονται στο κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το αυγό.                                                 
Οι υδατάνθρακες υπάρχουν με τη μορφή γλυκαντικών ουσιών και λακτόζης του γάλακτος. Αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η λακτόζη παίζει σημαντικό ρόλο καθώς βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου για τα παιδιά.                                                     
 
Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από το λίπος του γάλακτος καθώς και από κάποια άλλα στοιχεία όπως  το βούτυρο και η  κρέμα γάλακτος . Το λίπος μας προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D, E, K . Κάποια παγωτά όμως π.χ. παγωτά παρφέ  περιέχουν κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως  σακχαρώδης διαβήτης, άτομα με αυξημένη χοληστερίνη κ.α. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης όμως έχουν λίγα λιπαρά και σαφώς λιγότερες θερμίδες.                                                                                                       
 
Το πιο σημαντικό στοιχείο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για το παιδί καθώς είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Πέρα από το ασβέστιο σε μεγάλη περιεκτικότητα στο παγωτό βρίσκεται και ο φώσφορος ο οποίος παίζει σημαντικό  ρόλο στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος το παγωτό περιέχει τις βιταμίνες Α,D,E, Β1,Β2,Β6, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.
Το παγωτό θα λέγαμε ότι είναι ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Παρόλο που έχει πλούσια διατροφική αξία έχει τη φήμη ότι είναι επιβλαβές για τον οργανισμό και την υγεία και αρκετά παχυντικό. Έχει χειρότερη εικόνα από αυτή που του αξίζει πραγματικά. Εαν το συγκρίνουμε με τις πίτσες του εμπορίου ή τα χάμπουργκερ θα λέγαμε ότι η περιεκτικότητα του σε λίπος και σε θερμίδες είναι λιγότερο από τα συγκεκριμένα τρόφιμα
 
Παγωτά με λίγες θερμίδες
100γρ παγωτό σορμπέ  100 θερμίδες
1 μπάλα φράουλα 100 θερμίδες
1 μπάλα κρέμα- βανίλια 150 θερμίδες
Ξυλάκι βανίλιας με επικάλυψη σοκολάτας 155 θερμίδες
1 ποτήρι Γρανίτα λεμόνι 150 θερμίδες
1 ποτήρι Γρανίτα φράουλα 170 θερμίδες
1 μερίδα σοκολάτας (1 μπάλα) περίπου 200 θερμίδες