Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Πεντανόστιμα Μελομακάρονα!

Πεντανόστιμα Μελομακάρονα!

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους επισκέπτες της η RodosFoodNews.gr

Υλικά για τη ζύμη

  • 1600ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 250ml κονιάκ
  • 500ml νερό
  • 150ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 50γρ. αμμωνία
  • 15γρ. σκόνη κακάο
  • 50γρ. άχνη ζάχαρη
  • 50γρ. σκόνη κανέλα
  • 25γρ. σκόνη γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 3 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής κοσκινισμένο

Υλικά για το σιρόπι

  • 4 λίτρα νερό
  • 5 κιλά ζάχαρη
  • 500γρ. γλυκόζη

Για το γαρνίρισμα

  • 2 κιλά λιωμένο ζεστό μέλι και καρύδια ψιλοκομμένα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε μία μέρα πριν να βράσει το σιρόπι, έτσι ώστε να είναι κρύο για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα μας..ΖΕΣΤΑ μελομακάρονα ΚΡΥΟ το σιρόπι μας!

Για τη ζύμη
-Βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά
-Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας.
-Όταν αρχίσει να δένει και σχηματίζεται ζύμη....σταματάμε αμέσως το ζύμωμα! Το μυστικό είναι το απαλό ζύμωμα!
-Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας, αρχίζουμε και πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε πάνω σε καθαρή λαμαρίνα.
-Τρυπάμε ελαφρώς όλα τα μελομακάρονα με ένα πιρούνι για να ρουφήξουν σιρόπι μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου

ΠΡΟΣΟΧΗ! Βάζουμε στο φούρνο μία, μία τις λαμαρίνες με διαφορά 5 λεπτών η μια μετά την άλλη, για να προλάβουμε να σιροπιάσουμε ωραία τα μελομακάρονα μας...όπως είπαμε ΖΕΣΤΑ τα μελομακάρονα ΚΡΥΟ το σιρόπι!
-Μόλις ψηθεί η πρώτη λαμαρίνα, αδειάζουμε τα μελομακάρονα μας αμέσως μέσα στο ΚΡΥΟ σιρόπι και τα πατάμε με μία κουτάλα για να τραβήξουν σιρόπι.
-Αφού δούμε ότι τράβηξαν σιρόπι τα βάζουμε με προσοχή πάνω σε μία σίτα να στραγγίξουν το περίσσιο σιρόπι.
-Βάζουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα να λιώσει καλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!  όσο έχουμε το μέλι πάνω στη φωτιά δεν το αφήνουμε και φεύγουμε αλλά είμαστε από πάνω γιατί φουσκώνει σαν το γάλα και μπορεί να χυθεί.
-Τέλος αφού στραγγίξουν καλά τα μελομακάρονα, τα στρώνουμε σε μία πιατέλα, βάζουμε μια σειρά, τα βρέχουμε με ένα πινέλο το λιωμένο μας μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε με άλλες στρώσεις διαδοχικά!

Καλή επιτυχία!