Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Ο Barista Παναγιώτης Πότσου, μας εξηγεί βήμα-βήμα την τέχνη του Latte Art!

Ο Barista Παναγιώτης Πότσου, μας εξηγεί βήμα-βήμα την τέχνη του Latte Art!

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Είναι γεγονός ότι πλέον το latte art έχει μπεί για τα καλά στην ζωή του barista , στην καθημερινότητα του αλλά και στην αγάπη για να παρουσιάσει κατι όμορφο με το δικό του προσωπικό στιλ .

Όλα παίζουν τον ρόλο τους ακόμη και εδώ .
Κάθε τέχνη έχει τους δικούς της κανόνες , το latte art απαιτεί πολύ προπόνηση και υπομονή .
Ας ξεκινήσουμε όμως απο την αρχή .

Για να να μπορέσουμε να κάνουμε latte art καταρχήν θα χρειαστούμε μια μηχανή εσπρέσο με ακροφυσίο που να παράγει ισχυρή δύναμη ατμού ώστε να μπορέσει το γάλα να διογκωθεί , γαλατιέρα με στόμιο για latte art , θερμόμετρο ροφημάτων και τέλος κρύο γάλα .

Η τέχνη του latte art χρειάζεται κάποιες απαραίτητες γνώσεις . Αρχικά θα πρέπει η γαλατιέρα μας να είναι καθαρή , πάντα με καινούργιο γάλα και όχι ξανά ζεσταμένο μία και δύο φορές . Το γάλα μας θα πρέπει να ειναι παγωμένο στο ψυγείο και όχι ζεστό .

Προχωράμε στο ακροφύσιο της μηχανής που θα πρέπει να εκτονώνουμε πάντα πρίν ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να αποφευχθεί η παρουσία νερού στο γάλα .

Ωραία η θεωρία αλλά στην πράξη δυσκολεύουν τα πράγματα .
Το πρώτο στάδιο του latte art είναι η διόγκωση που θα δημιουργήσει το αφρόγαλα με την απαλή και βελούδινη υφή που απαιτείται για τις latte δημιουργίες.
Αφού εκτονώσουμε το ακροφύσιο της μηχανής, θα πρέπει να γεμίσουμε τη γαλατιέρα με κρύο γάλα και να βυθίσουμε το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τον ατμό στο maximum και ανεβάζουμε σιγά σιγά το ακροφύσιο πιο κοντά στην επιφάνεια για να δούμε σταδιακά τον όγκο του γάλακτος να διπλασιάζεται. Έπειτα, κατεβάζουμε αργά τη γαλατιέρα, έτσι ώστε η άκρη του ακροφυσίου να βρίσκεται 1 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και συνεχίζουμε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου.

Μόλις επιτευχθεί η συγκεκριμένη θερμοκρασία, γέρνουμε ελαφρά τη γαλατιέρα, τοποθετούμε το ακροφύσιο στο πλαϊνά της και το βυθίζουμε βαθιά μέσα στο γάλα, περιστρέφοντάς το αριστερόστροφα. Συνεχίζουμε μέχρι το γάλα να φτάσει τη θερμοκρασία των 65 με 70 βαθμών Κελσίου, κλείνουμε τον ατμό και βγάζουμε το ακροφύσιο και το θερμόμετρο από τη γαλατιέρα.
Το γάλα είναι έτοιμο , αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό .
θα πρέπει να έχουμε τελειοποιήσει την τέχνη της διογκώσεις και να είμαστε σε θέση να φτιάχνουμε συστηματικά τέλειο αφρόγαλα, το οποίο να είναι ομοιογενές, με συμπαγή, κρεμώδη υφή.

Ας περάσουμε στο δημιουργικό κομμάτι .
Ξεκινάμε να ρίχνουμε το αφρόγαλα στον καφέ, με μεγάλη προσοχή στη μύτη της γαλατιέρας και την άκρη της κούπας που πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες, ώστε να εξασφαλίζεται μια συνεχής ροή.
Η ταχύτητα της έκχυσης και η γωνία της κούπας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό, ξεκινάμε να ρίχνουμε αργά το αφρόγαλα από ύψος περίπου 5 εκατοστών από το κάτω μέρος της κούπας. Μόλις η κούπα γεμίσει περίπου έως τη
μέση, επιταχύνουμε από τη μία άκρη του φλιτζανιού μέχρι την άλλη κάνοντας μια ελαφριά ταλάντωση δεξιά-αριστερά για να πετύχεις το μοτίβο ροζέτας.

Χρειάζεται υπομονή και όρεξη για να μπορέσεις να δημιουργήσεις κάτι καλό . Κανένας δεν έγινε τέλειος χωρίς προπόνηση .

Καλή επιτυχία !! 

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista