Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά με καρύδια

Μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά με καρύδια

RFN
Χρόνος Προετοιμασίας: 40'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Η 25η Μαρτίου είναι η μέρα της σαρακοστής που διακόπτεται η νηστεία και επιτρέπεται η ψαροφαγία. Παραδοσιακό φαγητό της ημέρας αυτής, είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η RodosFoodNews σας προτείνει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή.

Υλικά για 4 άτομα
Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • Λίγο αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σκορδαλιά

  • 350 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 40γρ. τριμμένα καρύδια
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας  ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο (αφού τον έχουμε κόψει σε κομμάτια) σε ένα μπολ με νερό ώστε να ξαλμυρίσει. Όταν είναι έτοιμος τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μπύρα με το αυγό, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι  (εάν δεν έχει ξαλμυρίσει καλά ο μπακαλιάρος μας δεν βάζουμε καθόλου) για να φτιάξουμε το κουρκούτι μας.
Όταν το κουρκούτι είναι έτοιμο, βουτάμε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Όταν τηγανιστούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για τραβήξει το επιπλέον λάδι.
Ξεκινάμε την παρασκευή της σκορδαλιάς. Σε ένα μπολ με νερό μουλιάζουμε το ψωμί και αφού μαλακώσει αρκετά το στύβουμε με το χέρι ώστε να φύγει όλο το νερό. Χτυπάμε στο γουδοχέρι ή στο μίξερ το σκόρδο με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε αργά το ψωμί, το λάδι, το ξύδι και τα καρύδια. Τα ανακατεύουμε αρκετά ώστε να γίνει ομοιογενές μίγμα. Ανάλογα με την  οξύτητα που θέλουμε να έχει η σκορδαλιά προσθέτουμε επιπλέον ξύδι και αλάτι.