Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Κόκκινο Κρασί & Χριστούγεννα

Κόκκινο Κρασί & Χριστούγεννα

Γράφει για την CFN ο Γιώργος Βασιλείου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Επιτέλους τα Χριστούγεννα έφτασαν, μια ευχάριστη νότα στη ζωή των ανθρώπων. Όλοι αφήνουν στο συρτάρι τις υποχρεώσεις, έστω και για λίγο, και μπαίνουν στο πνεύμα. Χαρά και προσδοκία για το καινούργιο έτος, αναζωογόνηση, λύπη όμως και λησμονιά για τη χρονιά που φεύγει! Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί παντού. Από τη φορεσιά του Αϊ-Βασίλη, τα φορέματα, τις  γόβες, τα χείλη μέχρι και το κρασί στο τραπέζι μας!! 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το κρασί ιδανική επιλογή γι’ αυτές τις γιορτές. Πρώτα απ’ όλα, το κρασί συνδέεται με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ειδικά το κόκκινο με το εντυπωσιακό του χρώμα, την πλούσια γεύση και τα αρώματα που αναδεικνύουν και συμπληρώνουν θαυμάσια το τραπέζι μας .Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει την παρέα πιο "αλέγρα", την συζήτηση πιο ευχάριστη, μια ρομαντική στιγμή, μια πρώτη συνάντηση με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη, πάνω από ένα ποτήρι καλό κρασί  που θα σπάσει την αμηχανία της πρώτης στιγμής. Αλλά και η ηρεμία, η αίσθηση πληρότητας, η ανακούφιση από το καθημερινό stress που μας δίνει ένα ποτήρι καλό κρασί το βράδυ, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την επόμενη ημέρα. Το κρασί  απολαμβάνεται μέσω των αισθήσεών μας... και τις ικανοποιεί σχεδόν όλες ("Δεν είναι μόνο ότι πίνουμε το κρασί... το μυρίζουμε, το παρατηρούμε, το δοκιμάζουμε, το ρουφάμε σιγά-σιγά και... μιλάμε για αυτό." Εδουάρδος ο 7ος, Βασιλιάς της Αγγλίας). Ενώ δε μπορούμε να μην αναφερθούμε και στα οφέλη που έχει για την υγεία μας, δεν είναι τυχαίο και το αρχαίο ρητό ‘’οίνος ευφραίνει καρδία’’. Είναι πια απόλυτα αποδεδειγμένο ότι η μέτρια και συστηματική κατανάλωση οίνου -ιδιαίτερα κόκκινου- είναι σχεδόν πανάκεια για την υγεία: Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, από καρκίνους, από θρομβώσεις, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύει και ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, ιδιαίτερα ατόμων της τρίτης ηλικίας. Για να απολαύσουμε όμως ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί χρειάζεται και ο κατάλληλος  συνδυασμός  τροφής.  Το κρασί όταν πίνεται μόνο του, έχει διαφορετική γεύση από αυτό που συνοδεύει το φαγητό, γιατί το κρασί επιδρά στο φαγητό όπως τα μπαχαρικά: Τα οξέα, οι τανίνες και τα σάκχαρα του κρασιού αντιδρούν με το φαγητό για να δώσουν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες. Εξαιρετικοί συνδυασμοί είναι αυτοί που αναδεικνύουν ομοιότητες ή αντιθέσεις γεύσεων, αρωμάτων, σώματος, εντάσεων και γεύσεων. Ο ιδανικός γευστικός συνδυασμός λοιπόν του κόκκινου κρασιού είναι το κόκκινο κρέας και τα τυριά.

Οι επιλογές αυτές μας προσφέρουν εκτός από γευστικές απολαύσεις  παρέα με το κόκκινο κρασί και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών υψηλής αξίας, των βιταμινών του συμπλέγματος B, ιδιαιτέρως της Β12, καθώς επίσης και του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου, το κρέας όταν καταναλώνεται με μέτρο αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Επίσης η κατανάλωση τυριού μας προσφέρει σημαντικά οφέλη, αφού μας παρέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, έτσι  μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.
 
Καλές γιορτές λοιπόν σε όλο τον κόσμο… και  «εις υγείαν» !!!!!!!!