Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Και στην κορφή...κανέλα!

Και στην κορφή...κανέλα!

Γράφει η Μάρω Αρχαύλη

Κανέλα, εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό, με πολύ δυνατή γεύση και άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ιδανική για το ρυζόγαλο, τον μπακλαβά και το μοσχαράκι στιφάδο. Αλλά ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ για τον καφέ!!!

Ένα κομμάτι της barista μέσα μου, πεθαίνει κάθε φορά που πρέπει να παστουρώσω έναν ωραίο καφέ, που με τόση προσοχή και αγάπη ετοίμασα, με κανέλα.

Ένας καλός και σωστά παρασκευασμένος καφές, έχει ωραία αρώματα και ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, που αξίζει να γευτείς και να γνωρίσεις.
 
Η προσθήκη κανέλας σ'ένα ζεστό cappuccino ή latte, όχι μόνο θα σκεπάσει κάθε άρωμα αλλά θα αλλοιώσει και την γεύση του, αφού η θερμοκρασία θα αναγκάσει την κανέλα να εκχυλίσει την γεύση της στο φλιτζάνι.
 
'Έτσι, δεν θα μπορείς ποτέ να καταλάβεις αν ο καφές που σου σερβίρουν είναι καλύτερος ή χειρότερος, απλά γιατί πάντα θά 'χει γεύση κανέλας και όχι καφέ.
 
Αν βέβαια το cappuccino που σου σερβίρουν είναι κάπως έτσι:

μάλλον δεν πίνεται, οπότε βάλε κανέλα, σαντιγί, σιρόπι καραμέλας και 12 φακελάκια ζάχαρη για να καταφέρεις να το πιείς, μιας και το πλήρωσες.
 
Η σκόνη σοκολάτας σε αντίθεση με την κανέλα, μπορεί να εμπλουτίσει ή και να αναδείξει τον σοκολατένιο χαρακτήρα που έχουν οι περισσότεροι καφέδες που κυκλοφορούν στην αγορά και να σου δώσει την αίσθηση της γλυκάδας και της διαφορετικής γεύσης, που -λανθασμένα- αναζητάς στην κανέλα.
 
Δεν αναφέρομαι φυσικά, σε πολύ ιδιαίτερους καφέδες, όπως ένας έντονα κιτρικός Sidamo ή ενας ανθικός Geisha, στους οποίους η προσθήκη ακόμα και ζάχαρης είναι εγκληματική ενέργεια!!!
 
Και μη μου πεις "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα". Η ΚΑΝΕΛΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ! ΔΕΝ!!! Στο γάλα ταιριάζει.
 
Κάνε το εξής απλό τεστ. Πάρε δύο espressάκια. Στο ένα βάλε λίγη σκόνη σοκολάτας και στο άλλο ανάλογη ποσότητα σκόνη κανέλας. Δοκίμασε.
 
Ούτε να το φανταστείς δεν μπορείς, ε;  Έλα, ΠΙΕΣ ΤΟ ΕΙΠΑ! Μόνο έτσι θα καταλάβεις τι εννοώ και ίσως έτσι γλιτώσει κανένα από τα εναπομείναντα κομμάτια της barista μέσα μου, από τη μάστιγα της κανέλας.