Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Η μηλόπιτα της Ελένης

Η μηλόπιτα της Ελένης

Συνταγή: Ελένη Κρήσσα Ορφανουδάκη, Φωτογραφίες: Νικήτας Μιχαλάκης
Χρόνος Προετοιμασίας: 45'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Για όποιον αγαπάει τα μήλα και την κανέλα, αυτή η νόστιμη και σχετικά εύκολη συνταγή μηλόπιτας δεν θα σας απογοητεύσει. Δοκιμάστε την και το καλοκαίρι με ζουμερά ροδάκινα! Το τέλειο γλυκό να απολαύσεις με έναν ωραίο καφέ και καλούς φίλους.

Υλικά
Ζύμη:

  • 180 γρ. Αλέυρι για όλες τις Χρήσεις
  • 115 Γραμμάρια Ανάλατο Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (ή Φυτίνη)
  • 1 κ γ. Αλάτι
  • 1 κ γ. Ζάχαρη
  • 3 κ σ. (περίπου 70ml) Παγωμένο Νερό

Crumble Topping:

  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 100 γρ. άσπρη ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. Quaker Oats
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ σ. κανέλα
  • 1 κ γ. μοσχοκάρυδο (ή και γαρύφαλλο)
  • Λίγη Βανίλια
  • Καρυδόψιχα σε μικρά κομματάκια (προαιρετικά)

Γέμιση:

  • 5 Πράσινα Μήλα (Granny Smith)
  • Λίγη ζάχαρη με κανέλα

 
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση της μηλόπιτας. Ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με τα στεγνά υλικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό (3 κουταλιές της σούπας περίπου) και αρχίζουμε να το πιέζουμε τα χέρια μας ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε πλέον τη ζύμη μας. Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Τυλίγουμε με μεμβράνη τη μπάλα της ζύμης και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτό μας βοηθάει να την απλώσουμε με μεγαλύτερη ευκολία.

 Όσο είναι η βάση στο ψυγείο φτιάχνουμε το «crumble topping» μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ έχοντας λιώσει πρώτα το βούτυρο. Το βάζουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτά μισοφέγγαρα (περίπου 5 πράσινα μήλα) και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας πάνω σε πάγκο με αλεύρι (για να μην κολλήσει) και σχηματίζουμε ένα αρκετά λεπτό φύλλο. Έπειτα το μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψάκι φούρνου (κατά προτίμηση γυάλινο). Κόβοντας αυτό που περισσεύει, πιέζουμε γύρω γύρω την άκρη με τα δάχτυλά μας να δημιουργηθεί ένα όμορφο τοίχωμα.
Γεμίζουμε τη βάση μας ομοιόμορφα με τα μήλα. Μη φοβηθείτε να το γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί καθώς λιώνουν τα μήλα θα χάσουν πολύ όγκο και όσο πιο πολλά τόσο πιο ζουμερή η μηλόπιτα. Προσθέτουμε το crumble topping για να καλύψει όλη την επιφάνεια και το τοποθετούμε στη μέση του φούρνου. 

Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και τα μήλα να έχουν ψηθεί καλά και να έχουν βγάλει τα ζουμιά τους. Αν δείτε να καίγεται το «topping» χωρίς να έχουν ψηθεί ακόμα τα μήλα, το σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

Συνοδέψτε το με παγωτό βανίλια!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!