Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Η ιστορία του καφέ

Η ιστορία του καφέ

Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista

Η ανακάλυψη του καφέ αύξησε σημαντικά  τις δυνατότητες του εγκεφάλου!
Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ιστορία του καφέ με ακρίβεια, αλλά κάποια στοιχεία είναι γνωστά.

Το καφεόδεντρο πρώτοανακαλύφθηκε στην περιοχή της Αβησσυνίας και πιο συγκεκριμένα στην Kaffa, νοτιοδυτική επαρχία της σημερινής Αιθιοπίας. Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι αυτός ενός γιδοβοσκού που είδε τις κατσίκες του να χοροπηδάνε σαν τρελές όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου. Όταν δοκίμασε και αυτός από το περίεργο αυτό φρούτο, άρχισε αμέσως να χορεύει μαζί με τις κατσίκες του. Τότε τον είδε ένας  περαστικός και τον ρώτησε γιατί χόρευε. Ο Καλντί του έδειξε το φρούτο και ο περαστικός πήρε κάποιους καρπούς για να τους επεξεργαστεί. Όταν τους έφαγε παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Αμέσως σκέφτηκε ότι αυτή είναι η λύση  για να μην κοιμούνται οι μαθητές του στις ολονύχτιες  προσευχές και τα κηρύγματα που έκανε. Τα αποτελέσματα ήταν πρωτοφανή.

Οι πρώτες αναφορές σε ροφήματα καφέ μιλούσαν για τα φύλλα του καρπού και όχι για τους καρπούς.

Τον 10ο αιώνα ένας Άραβας παθολόγος ονόματι Rhazes ανέφερε τα φυσικά αποτελέσματα του καφέ στα ιατρικά περιοδικά του. Υποστήριξε ότι ο καφές μπορούσε να ενισχύσει τη μακροζωία να ηρεμήσει τα νεύρα και να αύξηση τη δύναμη.
Η εξάπλωση του καφέ δεν άργησε να έρθει . Όλοι δημιουργούσαν φυτείες στα τροπικά μέρη όπου μπορούσαν να φυτέψουν καφέ. Οι Ολλανδοί στο Σουρινάμ, την Γαλλική Γουινέα, την Ινδονησία και την Γκάνα, οι Γάλλοι στις Αντίλλες, τη Μαρτινίκα, τον Άγιο Δομίνικο, το Βιετνάμ, την ακτή Ελεφαντοστού, τη Μαδαγασκάρη και τη Ρεϋνιόν, οι Πορτογάλοι στη Βραζιλία, την Αγκόλα και το Σάο Τόμε, οι Ισπανοί στην Κολομβία, την Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες, οι Βρετανοί στην Κεϋλάνη, την Ινδία, την Τζαμάικα, την Κένυα, την Τανγκανίκα και την Ουγκάντα. Κάποιοι άλλοι για να μη μείνουν έξω από το παιχνίδι, διάλεξαν άλλα σημεία της Αφρικής.

Στα τέλη του 18ο αιώνα ο καφές άρχιζε να παίζει τον ρόλο που διαδραματίζει ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά χωρία, πόλεις και χώρες να στηρίζουν την οικονομία τους  στην καλλιέργεια και την εξαγωγή του.

Σήμερα ο καφές κατέχει την δεύτερη θέση σε τζίρο παγκοσμίως με πρώτο το πετρέλαιο. Καλλιεργείται σε 52 χώρες και δίνει δουλειά σε 26 εκ. ανθρώπους. Η Βραζιλία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα με μεγάλη διαφορά τη δεύτερη που είναι το Βιετνάμ και τρίτη η Κολομβία που με δυσκολία κρατάει την θέση από την Ινδονησία που είναι η τέταρτη.
 
Γράφει για την Rodosfoodnews.gr o Παναγιώτης Πότσου, Barista