Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Γιορτινές λιχουδιές και σωστή διατροφή

Γιορτινές λιχουδιές και σωστή διατροφή

CFN

Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, οι πλούσιοι μπουφέδες και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφορετικότητας αυτής της περιόδου και συντονίζονται με την κουλτούρα των ημερών. Δεν ζούμε γιορτές αν δεν φάμε γλυκά, αν δε ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας με τα εορταστικά εδέσματα και αν δε το τσούξουμε λιγάκι παραπάνω.

Αυτή τη χρονιά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή, συμπεριφερόμενοι συνετά και όχι σαν να είμαστε αποκλεισμένοι σε ένα ξερονήσι για μήνες και μετά μας έριξαν σε ένα δωμάτιο γεμάτο από διατροφικούς πειρασμούς.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, μεταξύ των άλλων, είναι και αυτά τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα.

Στο δίλημμα, τώρα, μελομακάρονα ή κουραμπιέ, σημειώνουμε 1. Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες -και το πιο σημαντικό ίσως -και τα δύο προσφέρουν περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η ενέργειά τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, γενικά θα πούμε ότι αποδίδουν 150 θερμίδες έκαστο.

Αυτό όμως που ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λιπαρά του μελομακάρονου, με άλλα λόγια, είναι ωφέλιμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.
Συμπερασματικά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά την ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως τη θρεπτική.

Φαγητό
Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας.
Μπορείτε να καταναλώσετε τη γεμιστή γαλοπούλα χωρίς τύψεις, η γαλοπούλα αν αφαιρεθεί η πέτσα της έχει άπαχο κρέας, είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μπορεί η γέμιση της να είναι παχυντική αλλά μην τη στερηθείτε, μία μερίδα δεν θα επηρεάσει το βάρος σας. Οι σαλάτες παίζουν σημαντικό ρόλο αυτές τις μέρες, γιατί οι φυτικές τους ίνες θα δεσμεύσουν ένα μέρος της χοληστερόλης και του λίπους του φαγητού. Καλό θα ήταν λοιπόν οι σαλάτες (χωρίς σως) να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας.

Ποτό
Εκτός από το φαγητό άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες είναι και το ποτό. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι σίγουρο ότι κάτι αλκοολούχο (σαμπάνια, κρασί, λικέρ) σας επιβαρύνει με θερμίδες και επειδή, συνήθως το αλκοόλ συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστρεπτικό όσον αφορά το βάρος σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέξετε κόκκινο κρασί από οποιοδήποτε άλλο ποτό, γιατί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση και στην θέση των ξηρών καρπών να βάλετε στικ λαχανικών, οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά αλλά θα ανεβάσουν τη θερμιδική σας πρόσληψη.
Αν πάλι προτιμήσετε τα γνωστά ποτά (ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν) καλό θα ήταν να τα πιείτε σκέτα χωρίς προσθήκη κάποιου αναψυκτικού.

Συμβουλές για να τρώτε πιο σωστά τη περίοδο των γιορτών:

  • Γεμίστε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼  του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (πάντοτε διαλέξετε το πιο σκέτο δηλαδή χωρίς κρέμες, τυριά και λάδι)
  • Μην πάτε σε πάρτι πολύ πεινασμένοι. Φάτε από πριν λίγα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή ντομάτα για να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό.
  • Μην «τσιμπολογάτε» τα διάφορα ορεκτικά εδέσματα όπως ξηρούς καρπούς, σοκολατάκια, γλυκά, τυριά και ότι άλλο έχει μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό.
  • Όταν φτάσει η ώρα του γλυκού αρκεστείτε σε ένα μικρό κομματάκι και φάτε και ένα φρούτο αντί να δοκιμάσετε όλα τα γλυκά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και μελομακάρονα και κουραμπιέδες μοιραστείτε τα με κάποιο άλλο άτομο.
  • Όταν είστε καλεσμένοι το βράδυ, το μεσημέρι προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ όπως χορτόσουπα, σαλάτα, σάντουιτς ή δημητριακά.
  • Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.

 Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.

Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους μας, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, απλά πρέπει να κρατάμε και λίγο τις διατροφικές μας ισορροπίες.

Καλές γιορτές, γεμάτες υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλες και όλους εσάς και μη ξεχνάτε ‘’είμαστε ότι τρώμε’’.