Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Γεμιστή γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι!

Γεμιστή γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι!

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 180'
Βαθμός Δυσκολίας: 4

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά
  • Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας
  • Για τη γέμιση
  • 300γρ. κιμά
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 150γρ. ρύζι
  • 250γρ. κάστανα ψημένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 100 ml κρασί  λευκό, ξηρό
  • 50γρ. κουκουνάρι σοταρισμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
  • 150 ml ζωμό κότας
  • 4 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με ρίγανη (για την επάλειψη)
  • Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με αναλογίες: 3 λίτρα νερό, 30 γρ. ζάχαρη και 20 γρ. αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζουμε στο ψυγείο όλο τα βράδυ να μαριναριστεί. Την επομένη, πριν την γεμίσουμε, την βγάζουμε από το νερό την ξεπλένουμε και την στεγνώνουμε καλά.

Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ζωμό. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα και την ράβουμε. Την αλείφουμε με την αρωματισμένη ρίγανη και το βούτυρο και την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε την γαλοπούλα για δύο ώρες περίπου. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μισή ώρα πριν την κόψουμε.

Για τη σάλτσα, παίρνουμε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνουμε. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε το ζωμό της γαλοπούλας, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζουμε με αρωματικά της αρεσκείας μας.