Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Αφράτη κ νόστιμη Βασιλόπιτα με ζύμη τσουρεκιού

Αφράτη κ νόστιμη Βασιλόπιτα με ζύμη τσουρεκιού

Συνταγή: Τάσος Αθανασιάδης, Pastry Chef και καθηγητής Αρτοζαχαροπλαστικής Τέχνης στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρόνος Προετοιμασίας: 180'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Rodos Food News

Υλικά για 3 βασιλόπιτες
 
Α μίγμα (για προζύμι)
500 ml  χλιαρό νερό
100 γρ. φρέσκια μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
 
Β μίγμα ( σε κατσαρόλα)
280 γρ. βούτυρο αγελάδος
500γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα βανίλια
30γρ. σκόνη μαχλέπι
μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη  Μαστίχα Χίου
6 αυγά (χτυπημένα)
Γ  μίγμα
1300γρ.  αλεύρι δυνατό τσουρεκιού
Τέλος θα χρειαστούμε 2 αυγά χτυπημένα μαζί με 300 ml νερό για το πασάλειμμα
 
Εκτέλεση
-Βάζουμε πρώτα το Α ΜΙΓΜΑ στο μίξερ με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει ένας χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει το προζύμι μας.
-Όσο θα φουσκώνει το προζύμι μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά από το Β ΜΙΓΜΑ εκτός από τα αυγά, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου χλιαρύνουν και ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά...ΠΡΟΣΟΧΗ..ΝΑ ΧΛΙΑΡΥΝΟΥΝ..ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ.
-Αφού  ζεσταθούν ελαφρώς τα υλικά μας ,αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε μέσα τα χτυπημένα μας αυγά.
-Μόλις ομογενοποιηθούν και τα αυγά, ρίχνουμε το Β ΜΙΓΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α ΜΙΓΜΑ και βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα
-Τέλος ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ σιγά σιγά και το Γ ΜΙΓΜΑ.
-Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τη ζύμη μας σε ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, έως ότου αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και έχει λεία υφή!!!!!!
-Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Tο αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε θερμό περιβάλλον για 40 λεπτά.
-Όταν το ζυμάρι μας φουσκώσει καλά, το βάζουμε στον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη μας στο μέγεθος που θέλουμε και πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένες πάνω στον πάγκο μας για 20 λεπτά.
-Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, ανοίγουμε την κάθε μπάλα με ένα πλάστη σε στρόγγυλο σχήμα βασιλόπιτας και τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και βάζουμε στόφα για 30 λεπτά περίπου.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΦΑΣ(ΘΕΡΜΟΘΑΛΑΜΟ)Ανοίγουμε το φούρνο μας σε θερμοκρασία κάτω από τους 40 βαθμούς και τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα βαθύ μεταλλικό σκεύος με νερό.....έτσι ώστε να βάλουμε μέσα τα τσουρέκια μας και να φουσκώσουν.
-Τέλος αφού φουσκώσουν οι Βασιλόπιτες, βγάζουμε προσεχτικά τις λαμαρίνες από το θερμοθάλαμο έτσι ώστε να μην μας ξεφουσκώσουν και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεχτικά όλη την επιφάνεια με το μίγμα αυγό κ νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου!

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν αργεί να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τον κάδο όσο ζυμώνετε, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι για να βοηθήσουμε τη ζύμη μας. ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 200γρ. γιατί όσο παραπάνω ρίξουμε τόσο πιο σφιχτή θα βγει η βασιλόπιτα..κάτι που δεν θέλουμε!
Αν τηρήσετε τους χρόνους ξεκούρασης και στόφας το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει για την υπομονή σας.

Tips
Μετά το ψήσιμο αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια λιώστε σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα σε Μπαιν Μαρί και ρίξτε πάνω από τις Βασιλόπιτες.
Χρόνια Πολλά και μια πολύ καλή και  γλυκιά νέα χρονιά για όλους!