Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Απολαύστε το ποτό σας υπεύθυνα με τις συμβουλές ενός bartender!

Απολαύστε το ποτό σας υπεύθυνα με τις συμβουλές ενός bartender!

Κείμενο: Σταύρος Βασιλειάδης - Bartender (stavros_pro.bartender@yahoo.gr)

Τα αλκοολούχα ποτά είναι αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών εκδηλώσεων, της ψυχαγωγίας, της κουλτούρας του Έλληνα.

Μας συντροφεύουν σε στιγμές χαράς, λύπης, μοναξιάς, μας ξυπνάνε αναμνήσεις, δίνουν ένταση σε κάθε ξεχωριστή ή απλή στιγμή της ζωής μας!

Η ανεξέλεγκτη όμως κατανάλωση κρύβει μεγάλους κινδύνους. Το αλκοόλ είναι η 3η  πιο εθιστική ουσία γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και η εκπαίδευση σε όσους εμπορεύονται, διακινούν και πωλούν αλκοόλ είναι πολύ σημαντική!

Απευθυνόμενος σε όλους τους bartenders και ‘πότες’, θαμώνων και μη (είτε τα πίνετε στα bars είτε στο σπίτι), ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης, προσέξτε τους τομείς που επηρεάζουν τις επιδράσεις του αλκοόλ και χαρείτε τη ζωή πίνοντας με μέτρο!
 
Άντρες-γυναίκες
Γενικότερα οι άντρες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ απ ’ότι οι γυναίκες πριν αισθανθούν τις παρενέργειες του. Αυτό εξαρτάται από τον όγκο του σώματος (έχει περισσότερο νερό) αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό και εφόσον το αλκοόλ διασπάται στο λίπος η απορρόφηση του στο αίμα είναι μεγαλύτερη!

Ηλικία
Όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία του ανθρώπου στις επιδράσεις του αλκοόλ. Με το πέρασμα των χρόνων οι εκκρίσεις ενζύμων και η παραγωγή νερού στο σώμα μειώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα.

Πίνουμε με γεμάτο στομάχι
Η ταχύτητα επίδρασης του αλκοόλ εξαρτάται από το εάν το άτομο που καταναλώνει αλκοόλ είναι με γεμάτο ή άδειο στομάχι. Η τροφή επιβραδύνει σημαντικά την απορρόφηση αλκοόλ στο αίμα και το υπόλοιπο σώμα. Γι’ αυτό λοιπόν συνιστάται η λήψη τροφής πριν την κατανάλωση αλκοόλ!
 
Ψυχολογία
Σίγουρα έχει τύχει να πιείτε δυο γουλιές και να νιώσετε ότι έχετε πιει πολύ περισσότερο. Η ψυχολογία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του αλκοόλ, γι’ αυτό προσοχή! Πιείτε! Μην σας πιει!
 
Σιγά σιγά
Χαλαρώστε και απολαύστε το ποτό σας με μικρές γουλιές, όχι πολύ βιαστικά. Το συκώτι μπορεί να κατεργαστεί το αλκοόλ με ρυθμό 8-10γραμμαρια ανά ώρα!

Προσοχή στα ανθρακούχα
Τα ανθρακούχα ποτά μας «φτιάχνουν» γρηγορότερα τη διάθεση. Ένα ποτό που περιέχει CO2 εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα απ’ ότι το σκέτο. Καλύτερα ένα ουίσκι με νερό παρά με σόδα. Παραλίγο να το ξεχάσω…. με μέτρο τα αφρώδη κρασιά! Πείτε όχι στα «υποβρύχια»!!!

Αλκοόλ και energy drinks
Ο συνδυασμός ενός αλκοολούχου ποτού με energy drink, μόνο επιβλαβής μπορεί να είναι για την υγεία μας. Ρωτήστε και το γιατρό σας!

Πιείτε σωστά
Μην πίνετε ποτά η cocktails διαφορετικής κατηγορίας π.χ. μια margarita για αρχή, ένα ουίσκι για συνέχεια και ένα λικέρ για το τέλος. Οι συνέπειες είναι γνωστές. Εάν θέλετε ποικιλία στα ποτά, συμβουλευτείτε τον bartender σας εφόσον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας!!!
 
Έτσι για να τα πίνουμε ……άφοβα!!!

support nice bars
drink responsible
and don’t forget!
the bartender is your best friend!!!