Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Αμπελόφυλλα γεμιστά

Αμπελόφυλλα γεμιστά

RFN
Χρόνος Προετοιμασίας: 100'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Μία παραδοσιακή συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της, η Rodos Food News.gr

Υλικά

  • 40 φύλλα αμπέλου
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ξυσμένα
  • 1 πατάτα ξυσμένη
  • 1 τομάτα ξυσμένη
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • 1 πιπεριά ξυσμένη
  • 1 κολοκύθι ξυσμένο
  • 1 αγκινάρα ξυσμένη
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 200 γρμ. ελαιόλαδο
  • 300 γρμ. ρύζι άσπρο

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. όταν έχουν πάρει χρώμα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τα φρέσκα φύλλα. Τα βγάζουμε απο το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά.
Πιάνουμε το φύλλο από τη μεριά που είναι το λύκι και τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και το τυλίγουμε μπροστά, λίγο σφιχτά, δημιουργώντας ντολμά.
Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα και παρατάσσουμε τους ντολμάδες πολύ κοντά.  Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με πιάτο, περιχύνουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε νερό έως να σκεπαστούν.
Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Tips: 
Την ίδια γέμιση χρησιμοποιούμε και στα γεμιστά (τομάτες κ.λ.π.)